Pristjek: Hvad koster fly, bus og tog til europæiske storbyer?

Priser og rejsetider er vidt forskellige afhængig af, om du vælger tog, bus eller fly. Få et overblik her. 

Sveriges regering vil have genindført nattog til Berlin. Den danske transportminister Benny Engelbrech (S) er villig til at drøfte muligheden for et samarbejde med de svenske myndigheder. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Det skal være nemmere og billigere at rejse med tog i Europa, mener den svenske regering, der netop har afsat 50 millioner kroner til en arbejdsgruppe, som skal undersøge mulighederne for at genindføre nattog til europæiske storbyer.

Den danske transportminister Benny Engelbrecht (S) er villig til at drøfte mulighederne med de svenske myndigheder.

Men hvor stor forskel er der egentlig på priser og rejsetider alt efter, om man vælger fly, bus eller tog?

Et pristjek, som DR.dk har foretaget, viser, at det bestemt ikke er ligegyldigt, om du vælger bustur, skinner eller luftfart.

En bustur kan i nogle tilfælde være et billigere alternativ til en flyrejse i Europa. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)

Fly billigst - i tre ud af fire tilfælde

Vi har undersøgt priserne fra København til fire europæiske storbyer: Paris, Berlin, Prag og Rom.

I tre ud af fire tilfælde var flybilletten billigst, men skal du en tur til Paris - og er det pengepungen, der afgør transportformen - så er det værd at overveje en bustur, som er den billigste løsning i DR.dk’s pristjek.

For 379 kroner kommer du direkte til Frankrigs hovedstad med bus (afgang 6. september 2019), mens du må af med 449 kroner for en flytur. Til gengæld skal du kunne leve med at sidde i en bus i 18 timer og 10 minutter - med flyet er du fremme efter to timer.

Til Paris er toget den klart dyreste - og besværligste - rute. Billetprisen på 1.373 kroner er næste fire gange så høj som busbilletten, og der er fire stop undervejs på den godt 16 timer lange rejse.

I grafikken nedenfor kan du få et overblik over priser og rejsetider.

Tilføjelse: I dette pristjek er det udelukkede den laveste pris, der har været kriteriet for udvælgelsen. Det kan være muligt at nedbringe antallet af skift, hvis man er villig til at betale lidt mere - eksempelvis kan man komme med tog fra København til Rom den 6. september med 3 skift for 1.484 kroner.