Privat firma fører kontrol med Siemens: Vi kendte ikke til sygdomme blandt ansatte

Kontrolbureau vil undersøge, om Siemens Wind Power skal miste kronesmiley for godt arbejdsmiljø.

Kommunikationsdirektør i certificeringsfirmaet DNV GL, Per Wiggo Richardsen, mener ikke, at firmaet har gjort noget galt i sagen.

Det er den private virksomhed DNV GL, der de sidste fire år har haft ansvar for at holde øje med arbejdsmiljøet hos Siemens Wind Power.

Nu indrømmer virksomheden, at den ikke har kendt til, at ansatte blev syge hos vindmølleproducenten.

Det siger DNV GL's kommunikationsdirektør, Per Wiggo Richardsen, til DR.

- Vi har ikke været bekendt med det her antal af erhvervssygdomme, før vi blev bekendt med det i Danmarks Radio i søndags, siger han.

DNV GL gav Siemens certifikat

DR Nyheder har de seneste dage fortalt, at i mindst 64 anerkendte arbejdskadesager er medarbejdere hos Siemens Wind Power blevet syge af farlig kemi de seneste 10 år.

Kemien er de blevet udsat for hos vindmøllefabrikanten. Stofferne har givet de ansatte astma eller allergisk eksem.

Størstedelen af sagerne er blevet anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen i årene op til, at DNV GL certificerer Siemens Wind Power med et arbejdsmiljøcertifikat i 2012. Et certifikat, virksomheder ifølge loven kun kan få, hvis de har et godt arbejdsmiljø.

I har ikke kendt til de erhvervssygdomme, da I skal give dem arbejdsmiljøcertifikatet?

- Det er rigtigt. Vi ikke har adgang til den information, som drejer sig om erhvervssygdomme, medmindre vi bliver informeret om det. Der er intet i systemet, der siger, at vi konkret skal tjekke det, siger Per Wiggo Richardsen.

- Ikke grundigt nok

Når en virksomhed får et arbejdsmiljøcertifikat, udløser det også en kronesmiley hos Arbejdstilsynet. Det betyder, at Arbejdstilsynet kun i sjældne tilfælde kommer på tilsynsbesøg.

I stedet er det i Siemens Wind Powers tilfælde DNV GL, der skal føre kontrol med arbejdsmiljøet hos vindmølleproducenten.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Ifølge DNV GL har firmaet også været på besøg hos Siemens Wind Power hvert år siden 2011.

I perioden med kontroller har der været elleve sager, hvor ansatte har fået konstateret kroniske sygdomme på grund af arbejde med farlig kemi på vindmøllefabrikken. Oplysninger firmaet tilsyneladende ikke er bekendt med.

DNV GL har dermed svigtet sin kontrolopgave. Det vurderer Kåre Henriksen, der er lektor ved DTU og tidligere har forsket i arbejdsmiljøcertificering.

- Certificeringsorganet har ikke været grundig nok i deres stikprøver, for så burde de have set det her. Det her er så åbenlyst, at det burde de have set, siger han.

- Meget beklageligt

DNV GL's kommunikationsdirektør beklager i dag situationen.

- Med den viden jeg har i dag, synes jeg, at det er meget beklageligt, at så mange mennesker er blevet syge. Jeg håber virkelig, at vi kan få forbedret systemerne, så man kan opdage den slags, siger Per Wiggo Richardsen.

Samtidig fastholder han, at DNV GL ikke har gjort noget galt bagudrettet.

- Indtil videre har vi ikke fundet noget, der indikerer, at vi ikke har gjort vores job godt nok, siger han.

Vil granske Siemens

Selvom firmaet i dag kender til arbejdsskaderne, fratager DNV GL ikke certifikatet fra Siemens Wind Power.

- Vi kan ikke suspendere på baggrund af det, vi ved indtil nu. Vi må indhente mere information. Så man kan være sikker på, at vi som et ansvarligt selskab laver en grundig vurdering, før vi tager den beslutning, siger han.

Hvorfor undlader I at suspendere eller fratage Siemens' certifikatet, når ansatte fra 2012 og frem fortsat er blevet syge med hud- og luftvejslidelser?

Det vil vi vurdere i dette tilfælde. Men jeg kan ikke drage nogen konklusion på hvorvidt det vil være noget, som vi kan gøre. Vi skal gå gennem det materiale, som findes, vi skal have en dialog med Siemens om dette, så de kan give deres version af historien.

Hvorfor kan Siemens have en kronesmiley, når de så åbenlyst har arbejdsforhold, der gør folk syge?

De har en kronesmiley fordi de har opfyldt de krav, som kronesmileyen kræver. De har de forhold, der skal til, for at de skal kunne få den. Så længe de har det, så kan vi ikke trække den tilbage.

Og det uanset om folk bliver syge eller ej?

- At folk bliver syge, det er meget beklageligt. Vi skal gøre hvad vi kan, for at undgå at det sker. Men så længe de opfylder de krav, der er stillet i kronesmileyen, så kan vi ikke trække den tilbage.

Så en kronesmiley er ikke nogen garanti for, at der ikke er nogen, der bliver syge på en virksomhed af fx kemi - farlig kemi?

- Jeg tror faktisk, at det er en vigtig pointe, som du rejser der. Et hvilket helst certifikat er ikke en garanti. Ligesom når du kører bil, får du et certifikat, der gør, at du kan trafikreglerne. Men det er ingen garanti for, at du ikke kører for hurtigt eller imod ensretningen, siger Per Wiggo Richardsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter