Privat skadestue på vej

Danskerne kan fra august betale for at få behandlet en brækket arm hurtigere og bedre end på offentlige skadestuer. Det får uligheden til at stige, advarer ekspert og politikere

Den private skadestue åbner på Frederiksberg til august. (Foto: Niicolai Howalt © Scanpix)

Hvis man brækker en arm, skal man ofte vente i halve dage på at blive undersøgt af en uerfaren læge. Men hvis man har 2.400 kroner, kan man tage direkte på en privat skadestue og blive behandlet med det samme af erfarne læger.

Sådan bliver virkeligheden, når Danmarks første private skadestue åbner 1. august på Frederiksberg. Det skriver Nyhedsavisen.

- Hos os vil man kunne betale for at blive behandlet hurtigere og bedre. I det offentlige er det ikke unormalt at vente i otte timer på at blive undersøgt af de allergrønneste læger. Hos os venter man højst 20 minutter, siger klinikchef Morten Hougaard fra den kommende private 'Skadestuen NU'.

Det viser, at adgangen til sundhedsvæsenet hurtigt bliver mere ulige. Og det strider mod loven om lighed i sundhedsvæsenet, vurderer en ekspert.

Slut med lighed

- Enten skal politikerne åbent erkende, at adgangen til sundhedsvæsenet ikke længere skal være lige – eller man må betale for, at alle får samme vilkår og bruge de penge, det vil koste, siger forsker Martin Strandberg-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen erklærer sig for modstander af øget ulighed, men ser også andre perspektiver i private skadestuer.

- Hvis det her betyder, at den lige adgang til sundhedsvæsenet skrider, så vil jeg understrege, at det ikke er det, vi ønsker. Men det her må også få regionerne til at tænke over, om de gør det godt nok på det her område, siger Jakob Axel Nielsen.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten mener alle, at den private skadestue er udtryk for dybt en problematisk udvikling

ExternalContent

Facebook
Twitter