Privatdetektiv: Vi arbejder i en gråzone

Detektiv Uffe Bodeholdt er modstander af, at det skal kræve en licens at kalde sig privat efterforsker.

Uffe Bodeholdt er direktør i detektivbureauet UIP Consult. (Foto: Dr © dr)

I en røgfyldt kælder i Københavns Nordvestkvarter kigger privatdetektiv Uffe Bodeholdt på et Danmarkskort med en masse knappenåle.

- Vi er to en halv fastansat på kontoret, og derudover har vi 24 freelance-agenter, fortæller han.

Hver knappenål på kortet viser, hvor i landet agenterne er.

- De laver hovedsageligt overvågning, konstaterer Uffe Bodeholdt, en gråhåret herre med tunge briller og kraftigt vævet habitjakke.

I mange år arbejdede han som revisor, men for 15 år siden stiftede Uffe Bodeholdt detektivfirmaet UIP Consult.

Firmaet undersøger alt fra utroskabssager til svind i virksomheder, og Uffe Bodeholdt oplever ligesom flere andre privatdetektiver, at markedet for privat efterforskning er i vækst.

- Der bliver mere at lave, og sagerne bliver større og mere komplekse, efterhånden som erhvervslivet finder ud af, at vi kan gøre en forskel, siger han.

Imod detektiv-licens

DR har foretaget en rundspørge til de omkring 18 detektivbureauer og sikkerhedsfirmaer, der tilbyder privat efterforskning i Danmark.

Den viser, at 10 af de 18 firmaer mener, at det skal kræve en certificering eller licens at slå sig op som privatdetektiv eller privat efterforsker.

Blandt modstanderne er Uffe Bodeholdt. Han kan ikke se, hvordan en licens eller flere regler kan være en fordel for ham.

- Vi lever indenfor et gråzone område i en række tilfælde. Det kan man ikke komme uden om. Og hvis sådan noget bliver afsløret, om man så må sige, så kan man risikere at miste sin licens, forklarer han.

Hvad er det for et gråzone-område, du tænker på her?

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på her. Men der er selvfølgelig områder, hvor vi kommer til at træde lidt ud over …ved siden af, ikk?

Ikke helt fint i kanten

Uffe Bodeholt ønsker altså ikke at komme med eksempler, men han forklarer, at det kan være nødvendigt at "træde lidt ved siden af", hvis detektivfirmaet for eksempel skal afsløre en medarbejder, der svindler en virksomhed for mange penge.

- Vi ser nogle virkelig grelle tilfælde, hvor arbejdsgiveren simpelthen ikke kan gøre noget, og det koster arbejdsgiveren mange penge.

Men retfærdiggør det metoder, som ikke er helt fine i kanten?

- Ja, det kan man blive nødt til. Hvis man skal afdække noget, der ikke er helt fint i kanten, så er man også nødt til at bruge metoder, som, nogen synes, ikke er helt fine i kanten.

23. september 2016 er overskriften på denne artikel ændret fra "Privatdetektiv: Jeg er nødt til at bruge ufine metoder" til "Privatdetektiv: Vi arbejder i en gråzone".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk