Private ældrepleje-firmaer er krakket i 40 kommuner

Firmaer underbyder hinanden på ældreområdet i en sådan grad, at flere af dem går konkurs.

Private virksomheder har i en årrække budt ind på hjemmehjælp og madservice til ældre i landets kommuner.

Men de seneste år har ældre i 40 kommuner oplevet, at private leverandører på ældreområdet er gået konkurs. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt alle 98 kommuner.

I 2013 blev det lovligt for private udbydere af ældrepleje at konkurrere - ikke kun på kvalitet, men også på pris, når de skulle gøre sig attraktive for kommunerne.

Det har påvirket antallet af konkurser, vurderer Ulf Hjelmar, forskningsleder hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning

- Firmaerne underbyder hinanden og lander på en for lav pris, som de ikke kan levere på. Og det kan få dem til at gå konkurs, siger han.

Konkurser skaber utryghed

Konkurserne gør de ældre utrygge, lyder det fra Ældre Sagen.

- Det er en dybt utryg situation, som ældre mennesker kommer til at stå i, når de pludselig skal opgive den tætte tillid og tryghed, der er ved at kende det menneske, som kommer ind af døren, siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Og det er ikke kun de ældre, men også kommunekasserne der bliver ramt, når en privat leverandør på ældreområdet må dreje nøglen om.

Det er nemlig kommunen, der står med ansvaret for at sikre pleje til borgerne, når et privat firma er bukket under, forklarer Ulf Hjelmar.

- Hvis firmaerne går konkurs, skal kommunerne have et beredskab til at træde ind, og det koster, siger han og tilføjer, at det også er dyrt for kommunerne at sende opgaven i udbud endnu engang.

Mindre firmaer går mest konkurs

Ifølge Ulf Hjelmar er det ofte de mindre virksomheder, der går konkurs, fordi de er dårligere rustet økonomisk end de store private aktører.

Kommunerne kan derfor forsøge at gardere sig mod nogle af konkurserne ved at stille ekstra høje krav til leverandørernes økonomi.

- De skal sikre, at firmaerne er polstret godt nok økonomisk. Det kan de stille krav til i udbudsmaterialet. Og så skal kommunerne ikke vurdere for ensidigt på pris, siger Ulf Hjelmar.

Ifølge Danmarks Statistik står private aktører for 38 procent af ældreplejen i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk