Private efterforskere vil have kvalitetsstempel som i udlandet

Alle skal ikke kunne kalde sig privat efterforsker, mener et flertal af private efterforskningsfirmaer i rundspørge.

Mændene her har ikke fået nogen specifik uddannelse i at være private efterforskere. Her er de ude for at blive trænet i at skygge biler af det firma, de er nyansat i. (Foto: Dr © dr)

I lande som Holland, Frankrig og Italien kræver det en autorisation eller en licens at slå sig op som privatdetektiv eller privat efterforsker.

Sådan bør det også være i Danmark. Det mener et flertal af detektivbureauerne på det danske marked.

I en rundspørge, som DR har foretaget, svarer 10 ud af 18 bureauer, at de ønsker en certificering.

Ingen krav til detektiver

Markedet for privat efterforskning er i vækst i Danmark. Men i øjeblikket kræver det hverken uddannelse eller særlig erfaring at kalde sig privat efterforsker.

Det er et problem, mener Jan Jarlbæk, som er en af de private efterforskere, der taler for at indføre et certifikat.

- Faktum er, at der er nogen derude, der ikke ved ret meget om, hvad en reel efterforskning er, siger Jan Jarlbæk, der er efterforskningsleder hos firmaet AS Solution og har en fortid hos Rigspolitiet og Europol.

Prøve i detektivarbejde

Ledende efterforsker hos detektivbureauet CIS Gruppen, Ulla Vang Christensen, så også gerne, at det krævede en autorisation eller lignende at kalde sig privat efterforsker.

- Som en af de seriøse spillere i branchen er vi jo interesserede i at få skilt fårene fra bukkene, siger hun.

Hun foreslår, at folk med en privat efterforsker i maven kunne kvalificere sig til titlen via en prøve.

Her kunne de for eksempel blive testet i den lovgivning, de skal kende og overholde i efterforskningsarbejdet.

- Det er personer, vi efterforsker, så det har en stor samfundsmæssig interesse, at det foregår inden for reglerne, siger hun.

Vil blive i gråzonen

Mens 10 ud af de 18 detektivbureauer, DR har talt med, altså bakker op om flere regler for branchen, er seks firmaer imod.

En af modstanderne er UIP Consult, som Uffe Bodeholdt har drevet i 15 år. Han er bange for, at der kommer for mange regler og ser en risiko for at ryge ud af branchen.

- Vi lever indenfor et gråzone-område i en række tilfælde. Det kan man ikke komme uden om. Og hvis sådan noget bliver afsløret, om man så må sige, så kan man risikere at miste sin licens.

I videoen herunder uddyber Uffe Bodeholdt, hvorfor han er imod en licens til og forklarer, hvorfor han synes, at det er ok for private efterforskere at bruge metoder der ufine i kanten.

Hvis du er blevet overvåget af en privat efterforsker eller selv har hyret en, så vil DR Nyheders undersøgende redaktion meget gerne høre fra dig. Skriv til os på tipos@dr.dk. Vi behandler tip fortroligt.

Facebook
Twitter