Private hjælper borgere igennem regeljungle

Borgere får i stigende grad hjælp fra private til at gennemskue komplicerede regler inden for socialområdet og det kan ofte betale sig

Mange lovændringer gør det svært for den almindelige borger at finde ud af regler. Derfor hyres private til at hjælpe (Foto: DR © DR)

Stadigt flere danskere har så svært ved at gennemskue den voksende regelmængde, at de køber sig til dyrt betalt eksperthjælp for at være sikre på, at de bliver behandlet efter loven.

Stigende interesse for ekspert

Sådan lyder det fra kommunale socialchefer, socialrådgivere, advokater og interesseorganisationer til Berlingske. De melder alle om en stigende borgerinteresse for at få en ekspert udefra med på råd, når en sag skal behandles af kommunen.

En af dem er 47-årige Hanna Svahn fra Ørsted ved Randers, der har brugt omkring 7.000 kroner på at få hjælp fra en privat socialrådgiver til en sag om sygedagpenge.

- Det gør, at jeg kan slå ned på andre ting over for kommunen, for lovgivningen siger ikke nødvendigvis det, som de siger, fortæller Hanna Svahn.

Lovændringer er årsagen

Karen Fabricius Hansen, indtil for nylig formand for Sektionen for Selvstændige i Dansk Socialrådgiverforening, mener, at udviklingen udspringer af, at der kommer »lovændring på lovændring på lovændring«.

- Selv socialrådgiverne i systemet kan nogle gange have svært ved at overskue det, siger hun. Og det har en klar effekt, når eksperter kaster sig ind i en sag på borgerens vegne, konstaterer Jørgen Lenger, udviklingschef i Muskelsvindfonden.

- Når vi klager på vegne af en borger, får de medhold i 70 procent af sagerne. Hvis de selv klager, får de typisk medhold i 25 procent af sagerne.

Facebook
Twitter