Private pensioner stavnsbindes

Forbrugerrådet mener, at kunder i pensionsselskaber bliver stavnsbundet, fordi gebyret for at flytte sin pension til et andet selskab er tårnhøjt. Forskellen mellem den billigste og dyreste flytning af pensionen er på over 25.000 kroner.

Kunder med en solid opsparing er som regel mere end velkomne ibanker og sparekasser.

Men hos pensionsselskaberne er det anderledes - her skal derbetales procenter af opsparingen både til det selskab, manforlader, og det selskab man går til.

Afdelingschef Villy Dyhr fra Forbrugerrådet mener, at der ertale om stavnsbinding, efter at Politiken har fundet ud af, atforskellen mellem den billigste og dyreste flytning af pensionen erpå over 25.000 kroner.

- Jeg synes, at det er svært at forklare, hvorfor der er så storen forskel. Og den er klart for stor, siger Villy Dyhr tilRadioavisen.

Han peger på, at der er mange, der ikke tænker på, hvad detkoster at træde ud af en pensionsopsparing, når de tegnerpensionsordningen - og han håber, at pensionskasserne nu vil sættepriser ned:

- Jeg håber da, at pensionskasserne siger til sig selv, at detkan ikke passe, at vi skal have så mange penge. Ellers vil vi dagerne tage en snak med dem for at finde et rimeligt niveau, sigerVilly Dyhr.

Politiken har undersøgt, hvad det vil koste en 45-årig danskerat flytte sin mere end ti år gamle privattegnede pensionsopsparingtil et nyt selskab.

Kunden køber først sin opsparing på en halv million kroner fri.I de ni pensionskasser, som Politiken har undersøgt, svinger prisenpå tilbagekøbet mellem 0 og 15.292 kroner.

Herefter skal kunden etablere sin pension i et nyt selskab - ogdet koster mellem 0 og 20.180 kroner. Ifølge lovens regler omsolvens kan selskaberne nemlig opkræve fire kroner for hverhundredekroneseddel, de får ind, som sikkerhed.

Prisen for at købe pensionen tilbage består af tre dele. For detførste et kursværn, som stort set er ens hos alle selskaber. Fordet andet et mindre gebyr, der dækker udgifter til selveudbetalingen af pensionen. Og for det tredje et gebyr for deomkostninger, som selskabet har haft ved at tagne pensionen.

Og især den sidste faktor svinger meget hos de nipensionskasser. Alka er en af de pensionskasser, der har denlaveste tilbagekøbspris (men til gengæld en dyr etableringspris) -og direktør Søren Andersen forklarer pensionskassernes dilemma:

- Hvis det er for dyrt at komme ud af et selskab, bliver manstavnsbundet. Hvis det derimod er for billigt, så risikerer detilbageværende kunder at skulle betale for dem, der forsvinder,siger han til Politiken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk