Private plejehjem slår dørene op: Ældre ønsker ikke one size fits all-plejehjem

Mens kommuner lukker plejehjem, åbner de private plejehjem bygget på værdier og særlige profiler.

Klejtrup friplejehjem er et eksempel på friplejehjem, som har en særlig profil. Foto: DR

Siden august måned er ældre flyttet ind i det nye Svendborg Friplejehjem, som er et af de nye private plejehjem.

I år er der plads til næsten 1900 ældre på et friplejehjem, mens der kun var omkring 320 pladser i 2009, viser tal fra Boligstyrelsen.

På Svendborg Friplejehjem tør personalet tale om tro og fællesskab, og både katolikker, ateister og mange andre er velkomne.

- Vi kan bringe værdier på banen og tale om det glade budskab og grundværdier. Mere kompliceret er det ikke, siger Sten Dokkedahl, forstander på Svendborg Friplejehjem.

Ældre vil selv vælge det rigtige plejehjem

Mens det går fremad for friplejehjemmene, er der forsvundet 102 kommunale plejehjem de seneste år. Det gælder for eksempel for Ulsted nær Aalborg eller Vesløs øst for Thisted, hvor beboere forsøgte at lave friplejehjem, da det kommunale plejehjem skulle lukke.

Begge steder mislykkedes det, men andre steder er det lykkedes.

Dansk Erhverv mener, at nogle private plejehjem opstår, fordi de kommunale lukker. Men det er kun en del af forklaringen.

- Generationen fra 68´erne vil ikke have one size fits all-plejehjem, siger Rasmus Larsen Lindblom, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Han oplever, at nogle plejehjem bliver oprettet med et stærkt ønske om at være lokale, gribe plejen an på en anden måde eller skabe en pleje med klare værdier.

- De private er gode til værdier, involvere frivillige og have særlige profiler, siger han.

På Klejtrup Friplejehjem holder de heste, som de ældre kan besøge. (Foto: (C) DR Nyheder)

Privat plejehjem styrer det meste selv

Svendborg Friplejehjem er stiftet af Danske Diakonhjem, som har et kristent menneskesyn og ikke arbejder for at genere profit. Ifølge forstanderen er der stor selvstændighed, så længe plejehjemmet blot overholder lovgivning, budgetter og værdier.

Skulle plejehjemmet give overskud, bliver pengene i plejehjemmet. Sten Dokkedahl, forstander på Svendborg Friplejehjem, oplever også, at han ikke skal gå til så mange møder, som på de kommunale plejehjem, eller være bekymret for, om kommunen flytter penge fra plejehjemmet til skoler, daginstitutioner eller andre fagområder. Plejehjemmet er sin egen enhed, der skal løbe rundt.

På Svendborg Friplejehjem kan beboere købe ekstra ydelser, som de ikke kan på et kommunalt plejehjem. Det kan være en ledsager, hvis de skal ud i byen, hjælp til at hænge lamper op eller mad til fest.

- Der er meget få, der køber ydelserne, men muligheden smager godt, mener Sten Dokkedahl.

Aalborg byder privat plejehjem velkommen

Aalborg Kommune er ét af de steder, hvor der er åbnet et friplejehjem. Mariehjem har plads til 50 borgere, og ældrerådmand Jørgen Hein (R) er glad for det private plejehjem, som ikke koster kommunen mere end et kommunalt:

- Private plejehjem er hjerteligt velkomne. Vi har brug for pladserne, og frit valg af plejehjem er en fordel for borgerne, siger Jørgen Hein.

Jørgen Hein peger på, at der bliver behov for mange plejehjemspladser de kommende år. Selvom private plejehjem kan gøre det sværere for kommunen at planlægge, er de velkomne.

Om ti år vil der være omkring 4.500 flere ældre over 80 år i Aalborg Kommune, viser en prognose fra Danmarks Statistik, så derfor skal der bygges mange nye plejepladser.

Dansk Erhverv mener, at kommuner og private med fordel kan samarbejde om nye plejehjem, når der kommer mange flere ældre fremover.

Kommuner har en grænse for, hvor mange penge de må bruge på byggeri hvert år, men et privat plejehjem kan opføres uden, at pengene skal findes i kommunekassen.

For eksempel vil AP Pension samarbejde med Danske Diakonhjem om at bygge friplejehjem.

- Kommuner burde se muligheder i, at det ikke nødvendigvis koster dem penge at bygge et nyt plejehjem, siger velfærdspolitisk chef, Rasmus Larsen Lindblom.