Private skal pleje ældre og passe børn

Regeringen vil tvinge kommunerne til at sende stadig mere kommunal velfærd i udbud.

Venstre vil have kommunerne til at sende børnepasning og ældrepleje i udbud blandt private firmaer. (Arkivfoto) (© colourbox.com)

Regeringspartierne vil have, at langt flere børn og ældre skal plejes, undervises og passes af private firmaer i stedet for af offentligt ansatte.

For at sætte fart på den udvikling vil Venstre nu tage skrappe metoder i brug over for kommunerne.

De skal tvinges til at sende store dele af den kommunale velfærd som folkeskoleundervisning, daginstitutioner og ældrepleje i udbud.

Venstre vil i forbindelse med de kommende kommuneforhandlinger fastlægge stigningstakter for hvor mange ydelser, der hvert år skal udbydes til private.

Udbuddet i kommunerne skal stige med ét procentpoint om året hvert eneste år. Næste år skal der således sendes serviceydelser for to milliarder kroner ekstra i udbud.

Venstres socialordfører, Ellen Trane Nørby, siger at hvis hun som forbruger skal ud og bruge penge vil hun tjekke prisen, og mener, at det offentlige bør overveje det samme.

- Vi ved fra vores nabolande Sverige og Norge, som har langt større erfaring på det her område, at man både får mere velfærd, og at brugertilfredsheden er større. Og derfor lægger vi op til, at det offentlige som en naturlig ting skal gå ud at spørge til prisen, og så må man jo vurdere på lokalt plan, om den opgave kan løses bedre af andre aktører end det offentlige selv, siger Ellen Trane Nørby til Radioavisen.

Facebook
Twitter