Der er efterhånden en række tilbud på det private marked, hvis man vil have besøg af en læge, sygeplejerske, jordemoder eller sundhedsplejerske.
Men selv om udbuddet er steget markant de seneste år, er danskerne splittede, når det gælder spørgsmålet, om det er godt for velfærdssamfundet.
Lidt mere end en tredjedel - 34 procent - er positivt indstillede, mens en anden tredjedel synes dårligt om udviklingen.
Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.
Og der kan også være både fordele og ulemper ved flere private udbydere, forklarer professor i almen medicin på Aarhus Universitet, Peter Vedsted.
Hvis endnu flere i fremtiden vælger at bruge de private udbydere, kan ulempen nemlig være, at de dygtige læger, sygeplejersker og jordemødre muligvis hopper over i det private, mener han.
- Hvis man ser, at en særlig del af befolkningen har mulighed for at købe ekstra ydelser, så er der den risiko, at det vil fjerne nogle ressourcer, kompetencer og ydelser fra den del af befolkningen, som ikke er i stand til at betale for det, siger han.
- Men hvis det frigør nogle ressourcer et andet sted i sundhedsvæsnet, som kan bruges på nogle, der ikke har muligheden for at betale selv, så kan det være en fordel, mener Peter Vedsted.
DR1 sætter i aften fokus på ulighed i sundhed, når det andet afsnit af dokumentarserien ’En syg forskel’ bliver sendt klokken 20:45.