Private sygehuse fik for mange penge

Operationer i det private har været for dyre. Regeringen kunne have sørget for lavere priser, lyder kritikken fra Rigsrevisionen.

Privathospitalernes priser har været for høje, og regeringen kunne have forhandlet den ned, mener Rigsrevisionen. (Foto: © Jakob Andresen, DR København)

Regeringen kunne tidligere have sikret lavere betalinger til privathospitaler under det frie sygehusvalg.

Sådan lyder det fra Rigsrevisionen, Folketingets revisor, der kontrollerer statens regnskab.

Rigsrevisionen har på ny gennemgået de offentlige afregninger til private hospitaler under det udvidede frie sygehusvalg.

Kunne få det billigere siden 2006

Og konklusionen er, at "Sundhedsministeriet på et tidligere tidspunkt kunne have udnyttet potentialet på markedet for private sygehusydelser for at opnå lavere priser inden for den udvidede fritvalgsordning".

Efter regeringen bestred konklusionen i en tidligere rapport, har rigsrevisoren gennemgået området og gentager kritikken.

Rigsrevisor Henrik Otbo konkluderer, at man siden 2006 havde mulighed for at købe private sygehusydelser billigere, end man rent faktisk gjorde.

- Først i 2009 har ministeriet med aftalen mellem regeringen og Danske Regioner af 1. april søgt at udnytte potentialet, skriver Henrik Otbo i sit notat.

Statsminister: Ingen overbetaling

Så sent som i august sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen - der tidligere var sundhedsminister og finansminister - at han var uenig i rigsrevisionens oprindelige kritik fra sommeren 2008.

- Hele historien om, at der skulle være fundet en massiv overbetaling sted, kan jeg sådan set slet ikke genkende, sagde Lars Løkke Rasmussen på Venstres sommergruppemøde på Færøerne i sommer.