Privathospital fjerner brysterne på 15-årig

Sundhedsstyrelsen går ind i sagen om transseksuelle Caspian, der som kun 15-årig har fået fjernet brysterne.

(Foto: © Colourbox)

Et dansk privathospital fjernede for nylig brysterne på en 15-årig pige, der føler sig som en dreng. Sexologisk Klinik kalder indgrebet problematisk, og Sundhedsstyrelsen går nu ind i sagen, skriver Dagens Medicin.

Den 15-årige fik 4. juli i år fjernet begge sine bryster på H.C. Andersen-klinikken i Odense. Caspian er født som en pige, men har hele livet haft svært ved at acceptere sig selv som en pige. For at ændre sin krop, så den passede til hans opfattelse af sig selv som dreng, lod han og hans forældre brysterne fjerne.

- Vi har som forældre tænkt konsekvenserne af operationen grundigt igennem, for en operation er jo uigenkaldelig, siger Cecilie Bjørnholdt Drumm, mor til Caspian til Dagens Medicin.

Blevet mere udadvendt

- Men vi vurderede, at det ville forbedre hans livskvalitet væsentligt, hvis han blev opereret, og han er også blevet et helt andet udadvendt menneske efter operationen. Vi er alle meget tilfredse med operationen, fortæller moderen.

I håbet om at få hjælp blev Caspian henvist af sin egen læge til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet sidste sommer, men efter et par samtaler kunne det offentlige ikke hjælpe mere.

Kun personer over 18 år kan komme i betragtning til en operation, og først når vedkommende er fyldt 21 år og har gennemgået flere års undersøgelser og psykologiske test på Sexologisk Klinik, kan en operation komme på tale.

Gik selv i gang

Så lang tid kunne Caspian og hans forældre ikke vente, så derfor gik de selv i gang med at undersøge andre muligheder. En dansk gynækolog, som Caspian fik anbefalet af andre transkønnede, udskrev mandlige kønshormoner til Caspian i foråret efter en enkelt konsultation, og tre måneder senere valgte Caspian med sine forældres opbakning at få fjernet brysterne på et dansk privathospital.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ikke direkte ulovligt at fjerne brysterne på en 15-årig pige, der gerne vil være en dreng. Det er heller ikke ulovligt at udskrive kønshormoner til en 15-årig pige, der gerne vil være en dreng.

Men Sundhedsstyrelsen understreger, at en læge til en hver tid skal udvise 'omhu og samvittighedsfuldhed' i enhver given behandling, og hvis man betragter operationen som kosmetisk, er det klart ulovligt, siger Anne Mette Dons, overlæge og chef for tilsyn i Sundhedsstyrelsen til Dagens Medicin.

- Der giver god mening, at man skal undersøges i flere år, før man kan få den slags operationer, for indgrebet kan ikke gøres om igen. Derfor vil jeg gerne se på hvilket grundlag, privathospitalet har lavet operationen på, siger Anne Mette Dons, der vil nu bede embedslægen tage kontakt til privathospitalet for en nærmere forklaring på baggrunden for operationen.