Privatklinikker koster danske skiløbere svimlende summer

Udenlandske læger anbefaler for ofte tilskadekomne skiløbere operation. Det kan ende med store lommesmerter, da forsikringen langtfra dækker al behandling i udlandet, advarer danske fagfolk.

Det koster dyrt ikke at have styr på ens forsikringer, hvis man kommer til skade på skiferien. Den offentlige forsikring dækker ikke umiddelbart behandling på private klinikker i udlandet. (© Colourbox)

Skisæsonen er over os, og tusindvis af danskere rejser i den kommende tid til alpelandene for at boltre sig på pisterne.

Men kommer man til skade på ski, og korsbåndet eksempelvis ryger, kan det også ende med store lommesmerter.

Privatklinikker i Østrig, Frankrig og Italien anbefaler nemlig oftere operation efter et skistyrt, end danske læger gør. Og er skaden ikke akut, ender regningen hos den enkelte frem for hos det offentlige.

- Vi ser en hel del tilfælde, hvor læger på privatklinikkerne anbefaler operation. Det er flere gange om dagen i skisæsonen, at folk ringer til os og fortæller, de har fået anbefalet en operation, siger Dan Petersen, manager på alarmcentralen hos SOS International, der administrerer den offentlige sygeforsikring til P3 Nyheder.

Sundhedskort dækker kun offentlig behandling

Privatklinikkerne nær skisportsstederne er yderst kompetente, men kan hurtigt tjene mellem 50-60.000 danske kroner på eksempelvis en korsbåndsoperation, og derfor har de en klar økonomisk interesse i at operere tilskadekomne danskere, forklarer Dan Petersen.

- Typisk kan folk opleve, at lægen på skiferien anbefaler, at knæet bliver opereret med det samme med den grund, at skiløberen skal komme hurtigt i gang igen. Men vi ved, at nogle læger i skiområderne er hurtigere til at operere end de danske læger. Især på privatklinikkerne, fortæller han.

Når en dansker kommer til skade på ferien, er vedkommende dækket på samme måde som herhjemme gennem det gule eller blå sundhedskort. Men skaden skal være akut, før det offentlige dækker, og behandlingen skal foregå på et offentligt sygehus.

- Der skal være et akut, medicinsk behov, og operationen skal være anbefalet af vores egne læger, og her ser vi ofte forskel mellem de udenlandske lægers vurdering og vores egen. Selvfølgelig skal livstruende ting ordnes med det samme, men ofte ser vi forskel på, om behandlingen skal ske nu og her, eller om det kan vente til videre udredning i Danmark, siger Dan Petersen.

Kun genoptræning kan være mere effektiv

Tendensen med at anbefale øjeblikkelig operation på skiferien, kan overlæge Niels Maagaard Mortensen fra Odense Universitetshospital snildt nikke genkendende til.

Han behandler dagligt danskere med knæskader og mener, at de sydeuropæiske læger har en tendens til at overbehandle patienterne og er enig i, at de også har et økonomisk incitament til at gøre dette.

- Patienterne bliver i lettere grad overtalt til operation, og det strider mod vores nordiske opfattelse om, at man ser det an, lader knæet falde til ro og ser, hvor nødvendigt det overhovedet er at lave noget kirurgisk.

- Hvis man ikke kender til den gængse praksis og får serveret, at de anbefaler operation, så kan man let føle sig lidt klemt. Men der er som regel ikke noget belæg for, at det skal laves her og nu. Det er ikke ret mange ting, der kræver operation inden for få dage, og det gælder både knæ- og skulderskader, lyder det fra den danske overlæge til P3 Nyheder.

Private selskaber dækker heller ikke

Niels Maagaard Mortensen siger, at det heller ikke er helt ufarligt at blive opereret for en knæskade, og ofte kan et grundigt genoptræningsforløb være mere gavnligt end en operation, understreger han.

Sne styrtløb vinterferie skiferie (© skisport.dk)

- Hvis man vælger at operere alle inden for første eller anden dag, så vil man operere for mange. Ca. 50 procent vil slet ikke have behov for operation, vurderer overlægen.

Hos Gouda Rejseforsikring har de 30-40 sager om året, hvor danskere henvender sig i håb om, at den private rejseforsikring vil dække en knæoperation på for eksempel en østrigsk privatklinik.

Men de typiske private rejseforsikringer er koblet op på den offentlige sygeforsikring, og derfor gælder samme regler.

- Hvis SOS Internationals læger ikke mener, der er behov for en operation med det samme, kan vi heller ikke dække. Vi dækker hjemtransport for den forsikrede og sender ham til behandling i Danmark, siger Karin Tranberg, der er assistancechef på Gaudas alarmcentral

Husk altid at kontakte forsikringen

I de fleste tilfælde når forsikringsselskabet at advare folk om, at de i værste fald selv ender med regningen, hvis de vælger behandling på privatklinik.

Men det sker også, at danskere først henvender sig med regningen efter operationen. Og så er der som regel ikke meget at stille op.

- Det er ikke fordi, at 50-60.000 kroner er for dyrt. Det ville Hamlet Privathospital også tage for en korsbåndsoperation. Men i Danmark ville man aldrig lade sig behandle på en privat klinik uden at få det afklaret med forsikringen først. Det glemmer folk, når de er i en stresset situation i udlandet. De skal bare tænke på, at de med sundhedskortet i EU-lande er dækket præcis som herhjemme, bare ikke når det gælder privat behandling, siger hun.

Hun anbefaler skigæster at rådføre sig med SOS Internationals alarmcentral eller deres egen rejseforsikrings alarmcentral, inden de siger ja til behandlingen.

Og så er det vigtigt altid at medbringe både det blå og gule sundhedskort på rejsen.

FacebookTwitter