Privatpraktiserende læger flyver under radaren i sager om overgreb på patienter

Selvom de behandler patienter for det offentlige, er de ikke omfattet af reglerne. I en konkret sag måtte Østjyllands Politi ikke indberette lægen.

Hos lægen burde vi være i trygge hænder. Men nogle kvinder oplever seksuelle overgreb fra deres læge. (Foto: Leah-Anne Thompson © © Leah-Anne Thompson)

Overskriften var ikke til at tage fejl af.

”Ørelæge slikkede patients øre”, stod der i BT.

Embedsmanden fra Region Midtjylland sendte hurtigt artiklen videre til en kollega, og snart var artiklen oppe at vende i direktionen. For ørelægen arbejdede i egen praksis efter overenskomst med Region Midtjylland.

Alligevel havde ingen i regionen hørt om efterforskningen af lægen og den dom, han fik for at have misbrugt en patient. Første gang regionen overhovedet hørte om overgrebet, var da dommen over lægen blev omtalt i BT.

- Det havde da været rart, hvis vi var blevet orienteret af de rette myndigheder. Så vi kunne forholde os til, om der var noget, vi skulle gøre eller have gjort, siger vicedirektør i Region Midtjylland, Keld Martinussen.

Måtte ikke indberette læge

Østjyllands Politi forsøgte ellers at indberette sagen til Rigsadvokaten.

Rigsadvokaten er den myndighed, der kan vælge at informere en offentlig arbejdsgiver, når politiet rejser sigtelse og tiltale, og når der falder dom.

Men regler, der skal sikre, at regioner og kommuner får besked, når politiet efterforsker offentligt ansatte for blandt andet seksuelle overgreb, omfatter ikke privat-praktiserende læger - selvom de behandler patienter for det offentlige.

Derfor var der ikke noget at gøre. Østjyllands Politi måtte ikke indberette lægen, lød beskeden fra Rigsadvokaten.

- Der er et stort hul i loven

Og det er et stort hul i loven, mener en sundhedsjurist.

- Det giver ikke mening, at reglerne ikke omfatter privatpraktiserende læger, siger Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, til P1 Dokumentar.

- De behandler jo patienter for det offentlige, og hvis de eksempelvis begår overgreb på patienter, så skal regionerne, der i sidste ende har ansvaret for behandlingen, selvfølgelig have det at vide. Det er et åbenbart hul i lovgivningen, siger Kent Kristensen, understreger han overfor P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter