Privilegerede kvinder vælger kødgryderne

Det er ikke udtryk for en samfundstendens, når flere veluddannede kvinder vælger husmoderrollen frem for karrieren. Et modefænomen blandt de ressourcestærke, vurderer forsker.

Det er typisk kvinder med en mand, der tjener godt, som vælger tilværelsen som hjemmegående husmoder. Det vurderer en familieforsker.

- De her kvinder vil statistisk have en rigtig god chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. De er typisk gift med en mand, der har en høj løn, så de kan klare sig på én indkomst, siger Mai Heide Ottosen fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af veluddannede kvinder, som aktivt har valgt en tilværelse som hjemmegående er steget med ca. 10.000 på to år til et niveau omkring 25.000 i 2011.

Et modefænomen

Men det er ikke udtryk for en vedvarende ændring af familiemønstret i Danmark, mener Heide Ottosen.

- Hele husholdningsorganiseringen i Danmark er lagt an på, at begge forældre bidrager til både husholdningen derhjemme og den nationale husholdning med hver deres indtægt, siger Mai Heide Ottosen.

Hun vurderer, at der er tale om et modefænomen, og at veluddannede kvinder typisk har interesse i at bruge deres uddannelse til noget. Derfor vil de vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Kvinden er fanget

Den selvudnævnte fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som driver virksomheden Center for Fremtidsforskning er enig i, at fænomenet primært er til stede i velhavende familier.

Men han er overbevist om, at det er udtryk for et fravalg hos en hel generation af kvinder.

- Kvinderne er fanget i det, jeg kalder den tredobbelte perfektion. De skal være perfekte husmødre, skabe sig en karriere og være den perfekte kvinde i form af et godt udseende og som sexobjekt, siger Jesper Bo Jensen.

Og det bliver for meget for mange moderne kvinder, som derfor vælger at koncentrere sig om kun den ene rolle, mener Jesper Bo Jensen.