Problemer med indkøb var kendt i Forsvarsministeriet i årevis

Kontrolsvigt, der har muliggjort svindel med indkøb, er blevet påpeget flere gange af ministeriets interne revision.

Statsrevisorerne holdt fredag pressemøde om Rigsrevisionens beretning om den manglende kontrol med indkøb i Forsvarsministeriet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

De alvorlige svigt i kontrollen med indkøbene i ministeriets styrelser, som Rigsrevisionen kritiserer, har været kendt centralt i Forsvarsministeriet i årevis.

Senest blev problemet afdækket i en rapport fra Forsvarsministeriets Interne Revision i februar sidste år - før Rigrevisionen gik ind sagen på baggrund af et tip fra en whistleblower. Det skriver Berlingske, der har fået aktindsigt i rapporten.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, der har set rapporten fra 2018, afdækker den præcis de samme svagheder, som Rigsrevisionen har fundet efterfølgende.

- Rapporten afdækker ikke nye overtrædelser, men man kan konstatere, at der allerede på første side står, at intern revision er bekendt med, at der i 2017 har været flere sager om svigt inden for etablissementområdet.

- Så på det tidspunkt har intern revision jo vidst det. Og man kan måske også antage, at det har været kommunikeret tidligere, siger han til DR Nyheder.

Helt konkret peger rapporten 'Disponering, varemodtagelse og fakturakontrol ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse' på kontrolsvagheder inden for disse områder i styrelsen.

- Rapporten dokumenterer faktisk alle de mangler ved kontrolprocedurerne, både fraværet af dem og den manglende it-understøttelse og i særdeleshed, at der ikke har været det, der hedder funktionsadskillelse, altså i praksis, at den samme person både kunne bestille, godkende og sætte en ordre til betaling.

- Det er også det, Rigsrevisionen påpeger. Så man har altså vidst, at der var de her svagheder, man har bare ikke gjort noget ved det, siger Per Nikolaj Bukh.

Svindelsager for millioner

Efter Rigsrevisionens beretning er to medarbejdere nu blevet politianmeldt for svindel, efter at Rigsrevisionens undersøgelse har fundet fejl i 54 ud af 64 indkøb i styrelsen.

Den mulige svindel i den sag er sket ved, at medarbejderne har overført ekstra betaling til firmaer og efterfølgende få den tilbagebetalt i møbler og vin i strid med reglerne.

Det blev opdaget af en en whistleblower, som var ansat i et elektrikerfirma, som styrelsen samarbejdede med.

- Der blev købt en del køkkener, mens jeg var der, hvor ham fra Forsvaret havde bedt køkkenfirmaet om at sende regningen til det elfirma, jeg var ansat i. Der blev også købt dyre PH-lamper, håndholdte støvsugere, varmeblæsere og vin, der blev givet som vingaver, fortæller whistlebloweren Karsten Ravnsgaard.

I en anden sag om bestikkelse fra 2016 blev to ansatte i styrelsen bortvist og politianmeldt mistænkt for at have svindlet for 1,8 millioner kroner.

Her har anklagemyndigheden for få dage siden rejst tiltale mod i alt fem personer - den ene af dem en tidligere medarbejder i installatørvirksomheden Kemp & Lauritzen.

Problemer kendt centralt i årevis

Per Nikolaj Bukh kalder det "meget overraskende," at man i ministeriet ikke har reageret på en intern rapport, der gentagne gange angiver, at det er tale om helt utilfredsstillende forhold.

- Når man bliver bekendt med, at der er så væsentlige svagheder, skal man jo være i en meget tæt dialog med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og sikre sig, at de har kompetencerne til at få det rettet op. Og hvis de ikke selv kan finde ud af det, skal man sikre sig, at de får den fornødne assistance, enten via Forsvarets Regnskabsstyrelse eller via ekstern bistand.

Ifølge Berlingskes oplysninger bliver Forsvarsministeriets Interne Revisions rapporter afleveret til afdelingen Koncernfinans, som er den overordnede finansafdeling internt i Forsvarsministeriet.

Dermed har resultaterne af den interne kontrol været kendt centralt i ministeriet.

Den interne revision skriver ifølge avisen også, at Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse, som har til opgave at føre rutinemæssig kontrol med processen for indkøb i ministeriets styrelser, har kendt til problemet i årevis uden at gribe ind.

Ifølge rapporten fordi det ikke har været muligt at foretage "en maskinel kontrol af personsammenfald mellem opretter af position i indkøbsordre og varemodtager".

(ARKIV) Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har søsat en intern undersøgelse af, hvem der vidste hvad og hvornår i ministeriet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Minister venter på undersøgelse

Efter Rigsrevisionens beretning har forsvarsminister Trine Bramsen (S) søsat en intern undersøgelse af, hvem der vidste hvad og hvornår i ministeriet.

Forsvarsministeren har afvist at kommentere sagen, men klokken 10 i dag holder hun pressemøde om sagen.

Hos regeringens støtteparti SF kalder forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen over for Berlingske de nye oplysninger i sagen 'forbløffende'.

- Det er dybt kritisabelt, at det nu viser sig, at man har haft en anerkendelse i ministeriet, af at man ikke levede op til helt basale regnskabsregler, som skulle sikre mod svindel. Hvis man har vidst det siden februar 2018, får man jo lyst til at råbe og skrige. Det er virkelig kritisabelt.

- Jeg er fuldstændig uforstående over, at man ikke har reageret på det. Der må være nogle mennesker, der har haft et ansvar for at handle på det her, som ikke har foretaget sig noget som helst, siger hun til avisen.

Pressemødet i dag kan følges på dr.dk og DR2.