Problemer med kontrol af naturmedicin

Pas når du køber naturmedicin. Der er nemlig ingen myndigheder, som tager ud og kontrollerer, at ulovlige naturmedicinprodukter bliver pillet ned fra hylderne. Det fortæller DRs nye nyhedskanal DR Update i dag.

Dette kinesiske kosttilskud skulle være godt, men har i stedet givet en dansk kvinde en leverskade. Det er umuligt at læse sig til bivirkningen på pakken, for al tekst er på kinesisk. (© DR)

Pas når, du køber naturmedicin.

Der er nemlig ingen myndigheder, som tager ud og kontrollerer, at ulovlige naturmedicinprodukter bliver pillet ned fra hylderne. Og det kan være farligt for kunderne. Det fortæller DRs nye nyhedskanal DR Update i dag.

MediaLinks:

Helle Andersen er en af dem, der har oplevet problemet på egen krop.

Sygemeldt i to måneder

Hun gik til akupunkturbehandling. Akupunktøren valgte at supplere nålene med kinesiske urtepiller. Der var ingen dansk tekst på pakken med pillerne, men Helle Andersen stolede på behandleren.

Efter et par ugers behandling fik hun det dårligt. Efter en tur hos hendes praktiserende læge blev hun akut indlagt med leverskader. Hun lå på hospitalet i to uger, var sygemeldt i to måneder, men i dag er hun heldigvis kommet sig.

Helle Andersen er ikke noget enestående eksempel.

Forhøjede levertal

Overlæge Kim Dalhoff, Bispebjerg Hospital, fortæller, at de jævnligt ser patienter på hospitalet med forhøjede levertal. En rundringning til læger i resten af landet bekræfter det billede, Dalhoff tegner.

MediaLinks:

- Sammenhængen mellem visse type urter og forhøjede levertal er veldokumenteret, blandt andet fra dyreforsøg. Jeg tror kun, det er toppen af isbjerget, vi ser, siger Kim Dahlhoff til DR Update.

Helle Andersen havde fået ulovlige piller af sin akupunktør. Det kunne ske, fordi ansvaret for tilsynet falder ned i et hul mellem flere myndigheder.

Kosttilskudsgruppen

Der er faktisk én myndighed, som ser ulovlige naturmedicinprodukter i butikkerne. Det er Kosttilskudsgruppen, der tager ud i landet og tjekker helsekostforretninger, og som også noterer, når de ser ulovlig naturmedicin. Men gruppen må ikke pille den ulovlige medicin af hylderne.

Derfor melder Kosttilskudsgruppen sådanne sager til Lægemiddelstyrelsen. Men Lægemiddelstyrelsen kontakter kun butikkerne skriftligt. Styrelsen tager ikke ud i butikkerne og kontrollerer, at de ulovlige varer bliver pillet ned af hylderne, medmindre det er en akut politisag.

Det betyder, at for eksempel akupunktører og zoneterapeuter ikke bliver tjekket.

En procent til hver

Lektor i Jura ved Århus Universitet, Anne-Dorthe Bruun Nielsen, har lavet en udredning af området for nordisk råd.

- Når der er to, der skal dele ansvaret, bliver der en procent til hver. Det bliver nok også et ressourcespørgsmål. Når der er en anden myndighed på området, så tænker man, at det gør de nok noget ved, siger hun.