'Prøv at gætte hvor gammel jeg er' - to unge fortæller om sugardating, før de fyldte 18

Trods retningslinjer om, at man ikke må være mindreårig på sugardating-hjemmesider, så er det let at oprette sig, selvom man er under 18. Læs to fortællinger her.

(Foto: Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

'Sofie' og 'Sebastian', der i dag begge er 21 år, har haft profiler på en sugardating-side, før de egentlig måtte. Og det var nemt, fortæller de.

Den side, de oprettede sig på, har ligesom lignende sugardating-sider retningslinjer for, at man skal være over 18 år. Alligevel var Sofie 17 år og Sebastian bare 14, da de fik adgang. Nu kunne de så lave aftaler med mænd - langt ældre end dem selv. Også med henblik på at få penge for sex.

Og der er både sexannoncer og medlemmer, der skriver, de er mindreårige på sugardating-hjemmesider, viser omfattende research, som DR Nyheder har fået indblik i.

I artiklen her fortæller Sofie og Sebastian, hvordan de oplevede mødet med dét univers.

Selv kaldte de det for sugardating. Et ord mange unge bruger, bekræfter RedenUng, der rådgiver unge om sex og intimitet. Men, siger teamleder Mads Andersen Høg:

- Når der er tale om unge under 18 år, der udveksler sex for penge med en voksen, så er det ulovligt. Og så kan den voksne straffes. Når den unge er under 15 år, så er det et overgreb.

Vi har valgt ikke at bruge Sofie og Sebastians rigtige navne, men derimod de navne, som de fortæller, at de brugte, da de oprettede sig på sugardating-siden.

Sofie: 'Jeg er nysgerrig'

(Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

Jeg er 17 år, da jeg tilbage i 2017 første gang opretter en profil på en sugardating-hjemmeside, fortæller Sofie.

Jeg har læst nogle fortællinger om sugardating, der får det til at lyde let og glamourøst: ‘En mand, der forkæler, mod at jeg tager på date med ham’. Det er faktisk ikke fordi, jeg har brug for penge. Jeg går i gymnasiet og bor stadig hjemme hos mine forældre, men jeg er nysgerrig.

I dag fatter jeg ikke, hvordan det kunne være så nemt. Det var lige så simpelt som at oprette en Facebookprofil, før man fylder 13 år. Og det var sådan, jeg havde det med det: Jeg skriver da bare, at jeg er 18.

Men de beskeder, jeg får - det er faktisk ret ulækkert. Jeg bliver tilbudt 60.000 kroner for at være sammen med ti forskellige mænd. 500 kroner for et billede. 5.000 kroner for et møde i en bil. Det tikker ind med beløb, beløb, beløb. Jeg skriver endda en profiltekst, hvor jeg siger, at jeg leder efter et forhold, hvor der er gensidig respekt - det er langt de fleste fuldstændig ligeglade med.

Men jeg møder én, som jeg begynder at chatte med. Og efter et stykke tid, beslutter vi at ses.

Sebastian: 'Han ved godt, at 600 kroner er mange penge for én så ung som mig'

(Foto: Privatfoto - illustration: Emil Thobjörnsson)

’Prøv at gætte, hvor gammel jeg i virkeligheden er’. Det kan jeg huske, at jeg spørger ham om, mindes Sebastian.

Han er gammel, skaldet og fed og hans ånde lugter af sprit. Han gætter på 15 år. Jeg svarer, at jeg kun er 14. Det virker han helt cool med. Måske fordi han godt ved, at de 600 kroner han har lovet mig, er mange penge for én så ung som mig.

Han er den første, jeg er sammen med, efter jeg har oprettet en profil på en sugardating-hjemmeside tilbage i 2015.

Jeg søger derind, fordi der er penge i det. Jeg er sprunget ud ret tidligt og er meget afklaret om, at det med sex er helt ok. Men jeg har også haft, hvad jeg vil kalde en ‘dysfunktionel opvækst’. Så jeg har ikke lige det stærkeste selvbillede eller fornemmelse for, hvad der egentlig er godt for mig. Det kan jeg godt se i dag.

Men efter vi har chattet lidt, foreslår jeg, at vi skal mødes - nede på det offentlige toilet ved søen tæt ved der, hvor jeg bor. Jeg føler, det giver mig “the upper hand”, at jeg kender området. Men det er da nervepirrende, og inden jeg går ud ad døren, tager jeg en lommekniv med i lommen.

Sofie: 'Jeg siger til ham, at jeg er utryg. Men han virker ret ligeglad. Og jeg er langt væk hjemmefra'

(Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

Jeg fortæller manden, jeg er begyndt at chatte med på Snapchat, at min rigtige alder er 17 år. Han er 34 år og fra Aarhus, og han kører hele vejen til den by i Vestjylland, hvor jeg bor, for at hente mig ved banegården. Den er nem at finde, tænker jeg, da jeg laver aftalen.

Jeg er egentlig ikke nervøs, da jeg sætter mig ind i bilen. Spændt, ja, men han ligner sig selv fra Snapchat, og jeg føler, jeg kender ham.

Man da vi efter et par timers kørsel kommer hjem til ham, begynder jeg at fortryde. Han kysser mig, og jeg kan mærke, at det har jeg slet ikke lyst til. Han virker slet ikke interesseret i mig – hvem jeg er.

Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville blive så intimideret over, at han er så meget ældre end mig. Større. Højere. Det er ikke nice. 

Jeg siger faktisk til ham, at jeg er utryg. Det kommer bag på mig, at jeg tør. Men han virker ret ligeglad. Og jeg er langt væk hjemmefra. Så da vi har sex, ligger jeg der bare. Helt stille. Bagefter sover vi.

Jeg takker nej til morgenmad, og da han kører mig hjem, spørger jeg, hvad han så havde forestillet sig, at der skulle være i det for mig. Vi har ikke aftalt noget. Han siger, at jeg måske kan få penge, næste gang vi ses.

‘Det skal du ikke regne med’, siger jeg, da jeg stiger ud og går. Jeg har det så dårligt med det møde - samtidig med at jeg føler, det er min egen skyld. Jeg gik jo med til det hele frivilligt. Men jeg føler mig udnyttet, så jeg lukker min profil.

Et år efter opretter jeg dog en ny.

Sebastian: ''Hvad fanden er det, jeg har gjort', tænker jeg og ringer til Børnetelefonen'

(Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

Møder jeg én med spritånde den dag i dag, så er jeg straks tilbage på det offentlige toilet ved søen for seks år siden.

Jeg fatter ikke, at det var så nemt for mig at oprette min profil dengang. Jeg skrev, at jeg var ældre - 16 eller 17 år. Og på det profilbillede jeg uploadede, så jeg også ældre ud end de 14 år, jeg var. Men der var absolut ingen kontrol.

Efter manden og jeg har været sammen, flyver jeg bare ud af den der dør og om bagved en busk. 'Hvad fanden er det, jeg har gjort' tænker jeg. Det er først for nylig, at jeg er begyndt at tænke på, at jeg faktisk var udsat for overgreb. Det tænker jeg ikke dengang. Men jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Så jeg ringer til Børnetelefonen.

Damen i røret siger en meget fin ting: ’Hvis du engang får lyst til at gøre det igen, så skal du huske på, hvor ubehageligt du har det nu’.

Jeg hører, hvad hun siger, men altså jeg lytter ikke rigtig. Jeg er for ung.

Jeg holder godt nok en lang pause fra sugardating-hjemmesiden efter det møde. Men i dag har jeg en hel liste over brugernavne, jeg har haft derinde siden da. Jeg opretter en profil, lukker den igen, opretter en ny...

Jeg tror, det er fordi, jeg savner spændingen efter et stykke tid. Og sugardating er bare glorificeret i forhold til mange af de andre platforme, som jeg også har prøvet. I dag tænker jeg jo, at jeg faktisk bare var prostitueret.

Sofie: 'Jeg har ikke kun mistet lysten til at sugardate. Jeg har faktisk også mistet tilliden til mænd'

(Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

Et år efter jeg er ude med den første mand, da er jeg flyttet hjemmefra og mangler penge. Nu er jeg fyldt 18 år og beslutter faktisk at prøve sugardating igen. Men denne gang, tænker jeg, skal det være på mine præmisser. Vi skal mødes et offentligt sted først, og jeg siger fra start, at jeg skal have 3.000 kroner.

Det er skørt, for jeg ville aldrig gå hen til en mand i nattelivet og spørge om penge for sex. Det kunne aldrig falde mig ind. Men den her platform gør det muligt at sælge sig selv, samtidig med at det virker uskyldigt og okay.

Jeg møder så en fyr, der er sød nok. Vi ses tre gange. Vi har sex de to af gangene og han betaler. Men det føles alligevel ikke særlig fedt. Og efter jeg senere på året har et ubehageligt møde med en tredje fyr, der på ingen måde er interesseret i at lære mig at kende, beslutter jeg at droppe det helt.

Nu har jeg ikke kun mistet lysten til at sugardate. Jeg har faktisk også mistet tilliden til mænd.

Jeg kan ikke give mig hen i et forhold. Jeg har hele tiden fornemmelsen af, at fyren har en bagtanke. Og hvis jeg en dag får en mand og skal giftes, så tror jeg, jeg vil have svært ved at stole på, at han ikke laver noget bag min ryg. Der er sindssygt mange gifte mænd sådan et sted der.

Sebastian: 'Jeg lever stort set i cølibat nu. Og der er heller ikke noget kærlighed i mit liv.'

(Foto: Colourbox - illustration: Emil Thorbjörnsson)

Der er nogen, der kalder sugardating en passion. Ikke en skid, det er.

Det er bare fordi, de har fundet en måde at distancere sig til deres egen krop på. Det gjorde jeg, samtidig med at jeg blev afhængig. Først af pengene, så af den økonomiske tryghed og opmærksomheden.  

Jeg har stadig en profil på sugardating-hjemmesiden, men jeg bruger den ikke. Der sker heller ikke så meget derinde – lad mig lige se – jeg har fået to beskeder, siden jeg sidst åbnede den for et halvt års tid siden.

Jeg er helt ude af sugardating i dag. Faktisk lever jeg stort set i cølibat nu. Jeg har et par gange prøvet at mødes med nogen hurtigt. Men jeg kan ikke. Ikke mere. Og der er heller ikke noget kærlighed i mit liv.

I stedet fylder jeg min tid ud med at gå i skole og arbejde. Særligt med at arbejde. Det får det hele lidt på afstand. Men det er også ensomt.

Hvis folk synes sugardating lyder tillokkende på grund af pengene, så er det fordi, de ikke fatter hvor hårdt arbejde, det er. Og det er ikke det værd. Hvis du en dag skal have en kæreste, så er det svært at lægge den side af sig selv væk. Du opdager først skaden, når det er for sent.

DR Nyheder kender Sofie og Sebastians rigtige navne og har talt med dem flere gange. Vi har indsamlet dokumentation, der beviser, at de har haft sugardating-profiler og har modtaget penge eller gaver for, hvad de beskriver som seksuelle ydelser. Vi har dog ikke kunnet efterprøve validiteten i de oplevelser, de her beskriver.

Facebook
Twitter