Professor: 400 millioner kan dø af antibiotikaresistens

Beskeden fra dansk professor er klar: Skær drastisk i antibiotikaforbruget, ellers vil det få katastrofale følger.

En patient har fået amputeret sit ben efter en stafylokok-infektion. I fremtiden kan selv simple infektioner koste liv, advarer professor. (Foto: © Kaare Smith, Scanpix)

Én daglig pille i 7-10 dage. Antibiotika er umiddelbart en simpel behandling uden store bekymringer, som vi i dag er dybt afhængige af for at bekæmpe infektioner og sygdom hos både mennesker og dyr.

Men forbruget af vidundermidlet er nu så stort, at det snart mister sin virkning, da bakterierne bliver mere og mere resistente.

- Hvis vi fortsætter uændret, vil vi igen begynde at dø af simple infektioner, for eksempel efter operationer eller fødsler, fordi vi mister antibiotika som behandlingsmiddel, siger Henrik Westh, professor ved Hvidovre Hospitals Kliniske Mikrobiologiske Afdeling.

Han har en alvorlig besked til EU’s sundheds- og landbrugsministre, som i morgen mødes i Amsterdam for at drøfte problemet.

- Skær drastisk ned på antibiotikaforbruget, ellers vil det få katastrofale følger. Beregninger viser, at over 400 millioner mennesker risikerer at miste livet på grund af antibiotikaresistens. Under 2. verdenskrig døde cirka 60 millioner, og man har gjort alt for at undgå, at det skal ske igen. På samme måde burde vi have fokus på resistensproblematikken.

Henrik Westh mener, at en stor del af problemet ligger hos landbruget.

- De er blevet pålagt at reducere antibiotikaforbruget med 15 procent over de næste fem år, men de burde reducere hele forbruget til blot 15 procent. Vi bliver nødt til at skære ned, siger han.