Professor advarer mod snarlig genåbning af nattelivet: 'Jeg er faktisk lidt bekymret'

Folketingets partier skal mødes den 12. august og diskutere genåbningen af nattelivet.

Jomfru Ane Gade i Aalborg er blevet gjort til såkaldt corona-hotspot, fordi gæsterne på de mange barer og restaurationer forsamles på gaden, når der bliver lukket og slukket ved midnat. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Går alt efter planen, kan du måske snart se frem til byture, som du kendte dem før coronakrisen, med vilde fester på natklubberne, koncerter på spillesteder og øl på morgenværtshuse.

Genåbningens fase 4, som regeringen præsenterede i maj, er nemlig sat til at rulle ud i løbet af august, og Folketinges partier skal derfor forhandle om nattelivet den 12. august.

Men før de lader sig rive helt med og giver lov til at holde åbent senere end midnat, som er den nuværende grænse, skal de tænke sig rigtig godt om.

Det mener Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet.

- Man skal se på det nuværende smittetryk, og de sidste par dage og uger har vi set nogle tal, der går opad. Så jeg synes, at vi skal være ret påpasselige med at rulle ud i forhold til store forsamlinger og barer i de små timer, siger han.

Opfordrer du politikerne til helt at droppe den del af genåbningen, der lader barerne have åbent hele natten?

- Rigtig meget af samfundet kan være helt åbent, men når vi taler om store begivenheder og barer og den slags, så er jeg faktisk lidt bekymret, siger Søren Riis Paludan.

'Gaden' er blevet coronahotspot

Hans bekymring kommer, efter at Københavns Politi har oplevet flere barer, der bryder reglerne, som dikterer, at de skal sende gæsterne hjem ved midnat, ved at give sig ud for at afholde private arrangementer.

Samtidig har Nordjyllands Politi gjort Jomfru Ane Gade i Aalborg til et såkaldt 'corona-hotspot', fordi gæsterne på de mange barer og restaurationer forsamles på gaden, når der bliver lukket og slukket ved midnat.

Og ifølge Søren Riis Paludan medfølger der en endnu større risiko for smitte, hvis man lader barerne have åbent hele natten.

- Vi ved, at der er sammenhæng mellem, hvor lang tid man har kontakt, og hvor mange kontakter man har og smitteudbredelse. Og der må man sige, at det betyder noget, om en bar har åbent fra 22-24 eller fra 22-05.

Flere åbne timer vil medføre mere smitte

Det handler især om, at jo længere du er i byen, jo flere kontakter til fremmede vil du have.

- Der er også risiko for, at man smitter mere, hvis der også er alkohol involveret, som der typisk er, og så bliver kontakterne også lidt tættere ud på de små timer. Så der er god grund til at holde lidt igen med at holde åbent i de små timer, siger Søren Riis Paludan.

Holder du en privat fest, må du gerne feste igennem hele natten. Og logikken bag forskellen på private fester og barer og natklubber handler om smittekæder.

- Ved private fester vil det typisk være folk, der i forvejen har relation til hinanden. Måske omgås de dagligt eller tæt på dagligt, og dermed er de i samme smittekæde. Det er ikke tilfældet ved barer, hvor der bliver skabt mange nye smittekæder, siger Søren Riis Paludan.

Den seneste tid er der sket en væsentlig stigning i antallet af dagligt nye smittede med coronavirus i Danmark. I starten af juli lå tallet de fleste dage på omkring 10-15 nye smittede.

Men tallet er siden steget og steget, og der i går blev registreret 91 nye smittetilfælde.

Genåbningens fase 4

  • Den 7. maj blev regeringen og Folketingets partier enige om en plan for de næste faser af genåbningen af Danmark, efter man havde åbnet for skoler og dagtilbud.

  • Fase 2, fase 2,5 og fase 3 er blevet rullet ud i løbet af de seneste måneder.

  • Fase 4 skal træde i kraft i løbet af august, og mens dele af planen allerede er åbnet før tid, blandt andet fitnesscentrene, må natteliv og spillesteder stadig væbne sig med tålmodighed.