Professor: Alle nye coronavarianter kommer nok forbi Danmark på et tidspunkt

Men der er ingen grund til panik, lyder det.

Sammen med den britiske og den sydafrikanske mutation er den brasilianske en af de varianter, der er særligt fokus på i øjeblikket. Illustration: Sofie Jackson Bangsgaard (© dr)

Den britiske, den sydafrikanske - og nu også den brasilianske.

Nye varianter af coronavirus popper konstant op herhjemme og skaber bekymring, men vi er nødt til at vænne os til det.

Sådan lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet, efter at det første tilfælde af varianten P1 - oprindeligt påvist i Brasilien - er fundet i Danmark.

- Det bliver nok sådan i fremtiden, at alle varianterne, som opstår rundt omkring i verden, på et eller andet tidspunkt kommer forbi os, siger han.

Den brasilianske variant er kendetegnet ved at være modstandsdygtig over for antistoffer - og kan altså påvirke effekten af vaccinerne.

Der er dog ingen grund til at gå i panik, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

- Det er WHO’s vurdering, at vaccinerne stadig vil fungere og beskytte mod alvorlig sygdom og død. Men de vil nok ikke være helt så effektive mod at forhindre infektion som sådan.

- Så det er en udfordring, og flere af de store vaccinefabrikanter er allerede relativt langt med at producere nye vacciner, som i højere grad er rettet mod de her nye varianter, siger professoren.

Effektiv inddæmning er vigtig

At nye virusvarianter med jævne mellemrum vil kigge forbi Danmark er ikke det samme som at sige, at vi skal lægge os fladt ned, understreger Allan Randrup Thomsen.

- Hvis vi kan undgå, at de her irriterende varianter som har egenskaber, vi ikke bryder os om, slår sig ned i Danmark, er vi meget bedre stillet. Så længe vi har så få tilfælde af den sydafrikanske og brasilianske variant, skal vi selvfølgelig sørge for så vidt muligt at inddæmme og bekæmpe dem. Men vi kan nok ikke holde dem ude af Danmark for evigt, siger professoren.

Derfor sætter myndighederne også hårdt ind med test og smitteopsporing, når tilfælde af nye virusvarianter opstår.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er varianten fundet hos en person i Region Hovedstaden. Styrelsen vurderer, at situationen er så meget under kontrol, at det ikke er nødvendigt at stemme dørklokker og teste naboerne i det område, hvor smitten er fundet.

- Det forlyder, at man effektivt har inddæmmet det her ene tilfælde af P1 i Danmark. Umiddelbart har jeg tillid til, at vi har styr på det i den her omgang, men vi kan ikke udelukke, at varianten kommer igen. Så må vi tage det til den tid, siger Allan Randrup Thomsen.

Epicenter i Manaus

For en måneds tid siden var de fleste forskeres øjne stift rettet mod byen Manaus, som er hovedstad i regionen Amazonas i det centrale Brasilien.

Her oplevede befolkningen i foråret 2020 en voldsom og dødelig første bølge af coronasmitte. Og bedst som man troede, at flokimmunitet ville beskytte befolkningen, så kæmpede Manaus i begyndelsen af 2021 alligevel med en stor og dødelig anden bølge.

En ny coronamutation fra Brasilien har fået forskerne til at spærre øjnene op. Her er det en hospitalsafdeling i byen Manaus, der oplever en voldsom anden bølge - efter en voldsom første bølge. (Foto: MICHAEL DANTAS © Scanpix)

Og det var primært på grund af den nye variant – P1.

Fra den brasilianske by Sao Paolo fortæller DR Nyheders sydamerikakorrespondent, Kristian Almblad, at lokale myndigheder stadig er i gang med at undersøge, om P1-mutationen kan smitte tidligere smittede efter udbruddet i Manaus.

Ifølge WHO har den brasilianske variant spredt sig til omkring 30 lande. Udover Danmark tæller de blandt andre Sverige, Finland, Frankrig, Tyskland og Belgien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk