Professor: Corona er allerede en pandemi - og det er en illusion at bremse den

Alt tyder dog på, at virusset ligger i den mildere ende af skalaen, vurderer professor Lone Simonsen.

Coronavirusset er blevet bekræftet i adskillige lande verden over. Her sælger en dreng mundbind i den brasilianske storby Sao Paolo. (Foto: Amanda Perobelli © Scanpix)

Selvom hun hverken går med mundbind eller hamstrer dåsemad fra hylderne i supermarkedet, er professor Lone Simonsen fra Roskilde Universitet ganske sikker i sin sag.

Med 30 år som forsker i virusser og vacciner i bagagen er hun ikke bange for at sige, at spredningen af coronavirusset allerede har vokset sig for stor til kun at være en lokal epidemi.

Det siger hun i DR's nyhedspodcast Genstart.

- Jeg var for flere uger siden ret sikker på, at det ville blive en pandemi. Og det tror jeg godt, at vi kan sige, at det er nu.

- Folk er forsigtige med at kalde det en pandemi, men per definition når noget spreder sig uhæmmet på flere kontinenter, så er det sådan set en pandemi, siger hun.

Det betyder dog ikke, at der er grund til panik - slet ikke - men Lone Simonsen er til gengæld skeptisk over for "illusionen" om, at vi stadig kan nå at stoppe virusset fra at sprede sig.

Ifølge WHO er der dog endnu ikke tale om en pandemi, men en epidemi, da 130 lande ikke er ramt af smitten.

Karantæner og aflysninger vil næppe stoppe virusset

Indtil videre er cirka 90.000 mennesker på verdensplan smittet med coronavirusset, der startede i Wuhan i det østlige Kina. Omkring halvdelen af disse er blevet erklæret raske, mens 3.000 har mistet livet.

Det har ført til karantæner af mulige smittede, aflyste flyafgange til berørte områder og udsolgte mundbind.

Men vi må forstå, at det næppe vil hjælpe, fordi vi altid vil være nogle dage bagefter, forklarer Lone Simonsen i Genstart.

- Det er alt sammen noget, som er lidt hullet. Når vi sætter et rejseforbud på folk fra Iran, så har de allerede haft epidemien i flere måneder, siger hun.

Derfor må vi også antage, at coronavirusset har spredt sig langt mere, end vi går og tror, mener Lone Simonsen.

De milde tilfælde får nakkehårene til at rejse sig

For at nå til den konklusion skal man først og fremmest se på, hvorfor den spreder sig så effektivt. Og det handler ikke om, hvor slem virusset kan være i de værste tilfælde. Tværtimod handler det om, hvor mild den kan være.

Og da Lone Simonsen først blev klar over det, var det noget, der fik nakkehårene til at rejse sig hos den erfarne forsker i pandemier.

Det skete, da 500 japanere blev hentet hjem fra højrisikoområdet i Kina, og undersøgelser viste, at otte var smittede, hvoraf fire havde virusset i så mild grad, at man faktisk ikke ville have lagt mærke til det.

Flere steder i verden har efterspørgslen på mundbind været så stor, at butikkerne løb tør. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)

- Hele idéen er, at det her faktisk er en virus, der kan være så mild, at det kan sprede sig lidt under radaren, siger hun.

Den nye virus minder om det meget mere dødelige virus Sars, der dog blev stoppet hurtigt.

- Men nu har vi den her nye coronavirus, der genetisk er meget tæt på Sars, men som har fundet ud af at sprede sig effektivt, siger Lone Simonsen.

Det skyldes også, at det kan tage op til 14 dage, før symptomerne viser sig hos de smittede.

Virker til at være spredt ud i Europa og Mellemøsten

Flere konkrete tilfælde bakker desuden op om, at virusset er langt mere udbredt end som så. Blandt andet viser der sig det, som professoren kalder "resttilfælde" af corona i Iran og Italien, som er blandt de værst ramte lande. Men det gør der også i lande som Egypten og Spanien, der ellers ikke har været særligt ramt.

- Man får en fornemmelse af, at det er ret udspredt i Europa og Mellemøsten på nuværende tidspunkt, siger Lone Simonsen.

I den amerikanske by Seattle fandt de via deres influenza-overvågningssystem et tilfælde af Corona, og på baggrund af deres data kunne de så regne sig frem til, at der måtte have været op til 1.500 ukendte tilfælde.

Den 27. februar kunne sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i selskab med direktøren for Styrelsen for patientsikkerhed, direktøren for Sundhedsstyrelsen og den faglige direktør for Infektionsberedskabet i Statens Serum Institut meddele, at den første dansker var testet positiv for coronavirus. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Derfor er Lone Simonsen langt fra overrasket over, at vi nu har fire bekræftede tilfælde i Danmark trods flere foranstaltninger.

- Jeg har længe troet, at det ikke kunne inddæmmes. Når man har sådan en respiratorisk (via åndedrættet, red.) virus, der spreder sig så effektivt og har sådan en strategi med, at man kan være mildt syg med det, så er det godt nok svært at stoppe.

Mavefornemmelsen er god trods alt

Derfor kan der også i Danmark sagtens være et stort mørketal over smittede. Det vil til gengæld også være godt nyt, da dødeligheden, som lige nu vurderes til to procent, vil være lavere. Det kræver dog flere undersøgelser og data at konkludere.

Uanset hvad kommer professoren ikke til at købe mundbind lige med det samme, og hun sover stadig trygt om natten.

- Fra alle de data, jeg ser, har jeg et indtryk af, at vi ligger i den mildere ende.

- Da jeg var med ved Sars i 2003, der var jeg virkelig, virkelig bekymret. Der troede jeg, at det ville blive noget, vi aldrig havde set. Den her gang er min mavefornemmelse, at det går nok, siger Lone Simonsen.

Fakta om coronavirus

  • Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

  • Det nye virus hedder SARS-CoV-2. Sygdommen, som det giver, hedder Covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

  • De første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina i december 2019.

  • 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse.

  • 15 procent må indlægges på sygehus.

  • Fem procent indlægges på intensiv afdeling.

  • Dødeligheden ligger på cirka to procent.

  • Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede med kroniske sygdomme Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Facebook
Twitter