Professor: Der bliver taget mere hensyn til forældre i Sverige

Danmark burde for længe siden have givet forældre samme ret til omsorgsdage som i Sverige, mener professor.

Også på barselsområdet og i forhold til retten til deltid at bør politikerne lærer af Sverige, mener professor Thomas P. Boje. (Foto: Friric Prochasson © Scanpix)

Mange forældre har prøvet at aflevere deres barn i daginstitution eller skole, selvom det egentlig burde være blevet hjemme under dynen.

Det skyldes, at det er alt for stressende vilkår for mor og far på det danske arbejdsmarked, lyder det fra professor i sociologi og arbejdsmarked ved Roskilde Universitet, Thomas P. Boje:

- Det er helt tydeligt, at vi ville stille familierne bedre, hvis vi lavede samme regler som i Sverige. Jeg forstår faktisk ikke, at politikerne ikke for længe siden har skabt en lovgivning, der gør, at man kan være fraværende under børns sygdom, fordi det ville betyde mindre stressede familier, siger han.

I Sverige har forældre - indtil barnet bliver 12 år - ret til 30 omsorgsdage hver - 30 dage til mor og 30 dage til far - i løbet af et år, mens de danske forældre må trække på feriefridage allerede efter første eller anden sygedag.

Legitimt i Sverige

Når forældrene benytter sig af omsorgsdagene i Sverige, får de fri til 80 procent af den løn, de får på deres arbejdsplads, og i nogle tilfælde er der lavet særlige aftaler, så forældrene kan tage sig af barnet med fuld løn.

I Danmark tager forældre i gennemsnit færre fridage for at passe et sygt barn end svenske forældre, siger professoren:

- Der er ingen tvivl om, at antallet af omsorgsdage i forbindelse med børns sygdom er langt større i Sverige, fordi det er legitimt, og fordi det er en del af den svenske familiepolitik. I Danmark er det at have syge børn en privat sag, forklarer Thomas P. Boje.

Længere sygdom og stressede forældre

En Megafonmåling lavet for Politiken og TV2 viser, at hver tredje forælder ud af 650 adspurgte har afleveret deres barn på trods af, at barnet ikke var helt raskt.

Der er flere negative konsekvenser af, at forældrene føler sig presset til at aflevere et feberramt barn.

- Når forældre sender et sygt barn i daginstitution, giver det både længere sygeperiode for børnene, men det giver også stress for forældrene, fordi de skal finde en løsning til, hvordan de nu klarer næste dag, fordi enten skal de tage en feriedag eller arbejde hjemme, men det er ikke nogen ideel arbejdssituation.

Barsel og deltid

Også på barselsområdet og i forhold til deltid, mener Thomas P. Boje, at de danske politikere bør skele til Sverige.

Mens danske forældre har 52 ugers barselsorlov, har svenske forældre 69 uger, og så har forældrene på den anden side af Øresund ret til at arbejde deltid indtil barnet er otte år.

Ifølge professoren ønsker mange danske familier med børn en lavere arbejdstid - også selvom det betyder, at de skulle gå ned i løn.

- Det gælder både mændene og kvinderne, og det er for mig den bedste indikator på, at der er en stresset arbejdstid, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter