Professor: Der er masser af penge i fake news-sider

Omfanget af fake news-sider i Danmark er dog svært at vurdere, siger Vincent Hendricks.

Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) har vundet i en sag, hvor en hjemmeside bragte en falsk historie om, at hun var død. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

En vigtig og demokratisk sejr.

Sådan lød det tidligere på dagen fra Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, da hun på Facebook delte nyheden om, at hun havde vundet en sag i retten, efter at hjemmesiden newsa.dk i januar bragte en artikel om, at Schmidt-Nielsen var død. Politikeren sagsøgte efterfølgende manden bag hjemmesiden og er nu blevet tildelt en erstatning på 75.000 kroner.

Newsa.dk har ifølge Jyllands-Posten hovedsæde i Tyskland og tjener penge på annoncer. Derfor vurderer Johanne Schmidt-Nielsen, at manden bag mediet har bragt historien for at tjene penge.

Og ifølge Vincent Hendricks, professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet og forfatter til bogen ”Fake News”, er penge da også en væsentlig grund til at sprede fake news:

- Der er tre primære grunde til, at man spreder fake news: For at tjene penge. For sjov. Og for at begå magtmæssig propaganda for eksempel i et politisk øjemed, siger han.

Hendricks fremhæver den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år som et eksempel på, at der er penge i fake news. Efter valgkampen kom det blandt andet frem, at unge i Makedonien tjente penge på at sprede fake news under valget.

Men hvor mange penge, der er i fake news i Danmark, står ifølge professoren ikke klart:

- Det er svært at vide, hvor mange penge der er i fake news i Danmark. Men der er mange penge i det i USA, og Facebook tjente masser af penge på at lægge medie til, at fake news-historier kunne deles under præsidentvalgkampen, siger Vincent Hendricks.

De 75.000 kroner, som retten har vurderet, at den sagsøgte skal betale til Johanne Schmidt-Nielsen, har han endnu ikke betalt. Enhedslistens tidligere frontfigur vil dog ikke selv have pengene, men i stedet donere dem til den internationale organisation International Media Support.

Facebook
Twitter