Professor føler sig ført bag lyset i Omniscan-sag

Producenten vidste, at kontrastmidlet Omniscan var farligt. Alligevel blev det sendt på markedet. Ifølge den seneste forskning er mindst 60 danske nyrepatienter enten døde eller blevet invalide af stoffet.

Michel Madsen er blevet invalid af Omniscan. Han må konstant holde svampe inden i hænderne for at undgå at hans negle borer sig ind i håndfladerne. (Foto: © DR, DR)

Michael Madsen har fået Patientforsikringens ord for, at Omniscan er skyld i hans invaliditet.

Michael Madsen er blind, men indtil for tre år siden var han fuldstændig selvhjulpen. En scanning i forbindelse med en nyretransplantation ændrede dog hans liv fuldstændigt. I dag kan han ingenting selv. Ledene i både arme og ben er hævede og stive, og han kan derfor hverken gå eller bruge sine hænder.

Ved scanningen blev kontrastmidlet Omniscan nemlig brugt - et kontrastmiddel han som nyrepatient ikke kunne udskille af kroppen, og derfor har han i dag patientforsikringes ord for at Omniscan er skyld i hans invalidering.

Mindst 60 nyrepatienter døde eller invalide

Producenten bag Omniscan vidste, at kontrastmidlet var farligt. Alligevel blev det sendt på markedet - og ifølge den seneste forskning, som læge Peter Marckmann fra Odense Universitetshospital står bag, er mindst 60 danske nyrepatienter som Michael Madsen enten døde eller blevet invalide af stoffet.

Kontrastmidlet Omniscan er lavet til at sprøjte ind i kroppen for at gøre billederne bedre, når man scanner patienter.

I dag ved man, at Omniscan er farligt, fordi det er kemisk ustabilt og kan frigive giftstoffet gadolinium. Men det vidste firmaet bag kontrastmidlet faktisk allerede i 1994, da Omniscan blev godkendt til patienter i Danmark, skriver Dagens Medicin.

Professor er skuffet

Dengang var professor ved Københavns Universitet, Henrik Thomsen, med til at undersøge kontrastmidlet. I dag føler han sig ført bag lyset af producenten bag stoffet.

- Man er naturligvis skuffet, når man bliver klar over, at der har været nogen, der har vidst noget, som vi andre ikke har vidst, siger Henrik Thomsen til Radioavisen.

Havde Henrik Thomsen kendt producentens forskningsresultater, havde han undersøgt Omniscan helt anderledes.

GE Healthcare: Sammenhæng ikke fastslået

- Jamen så skulle vi jo have målt indholdet af gadolinium i blodet, i knoglerne og i knoglemarven - og det var ikke det, der var på tapetet, siger Henrik Thomsen.

I dag er det medicinalgiganten GE Healthcare, der producerer Omniscan. Ingen i firmaet kunne i går stillet op til interview, men i en skriftlig kommentar skriver GE Healthcare, at der stadig forskes på området, men at sammenhængen mellem Omniscan og nyrepatienternes sygdom ikke er fuldstændig fastslået.