Professor: Forældre må ikke glemme de store børn

Spred forældreorloven ud over hele livet, så vi kan passe på vores børn, når de har brug for det, siger professor.

Når børn allerede kommer i institution som et-årige, kan de komme til at savne nærvær, og det skaber skrøbelige teenagere. Måske er der brug for at klippekort til orlov, der kan spredes ud over hele livet. (© Colourbox)

Debatten om stressede børnefamilier handler alt for meget om småbørnsforældre. Vi glemmer, at vores børn også har brug for os, når de er teenagere.

Det mener professor Ning de Coninck-Smith, der er historiker med speciale i skolens og barndommens historie fra Aarhus Universitet.

- Lige nu hælder vi alle kræfter ind i den her forældreorlov og tager de små børn med til Thailand for at brænde nogle måneder af. Vi burde i stedet være mere omkring vores børn, når de bliver ældre og står efter gymnasiet og ikke aner, hvad de skal tage sig til, siger Ning de Coninck-Smith i P1 Eftermiddag.

Klippekort til orlov

Den forældreorlov, vi har i dag, skal bruges, inden børnene bliver ni år, og Ning de Coninck-Smith efterlyser en ordning, så orloven kunne bredes ud i små bidder gennem hele livet.

- Et forældreklippekort ville give mig mulighed for at være sammen med mine børn, når de havde brug for mig. Og det ville være mere tillokkende for mig at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis jeg vidste, at jeg kunne tage en timeout fra arbejdet og være noget for min familie, siger Ning de Coninck-Smith.

Et mere fleksibelt arbejdsmarked ville gøre det lettere for familierne at justere på den tid, forældrene har sammen med børnene.

Verdensrekord i pasning

Det bakker Karen Lumholt også op - hun er direktør for tænketanken Cura, der i mandags havde inviteret til familiepolitisk konference på Christiansborg.

- Det er ikke forældrene, det er synd for. Det er børnene. Der er tegn på, at unge i 18-19 års alderen mistrives og har lavt selvværd. Børneforskere kæder det sammen med, at børnene er alt for adskilt fra de nære voksne, siger hun.

Karen Lumholt påpeger, at Danmark har verdensrekord i at sende børn tidligt i institution, og det er også de danske børn, der er længst tid i institution.

Det præger børnene, når de bliver ældre - de savner den nærhed, der var tidligere, hvor mødrene også knoklede, men gjorde det i hjemmet, så der hele tiden var en nær voksen omkring barnet, siger hun.

- Hvis man ikke gør noget, får vi et samfund med meget sårbare voksne, der ikke kan uddanne sig og arbejde, fordi de er for skrøbelige, siger Karen Lumholt.

Samfundet er fattigt på omsorg

Hun ser gerne en ændring af arbejdsmarkedet og vil have fagbevægelsen, arbejdsgiverne og politikerne på banen, så man kan skabe et mere fleksibelt arbejdsmarked.

- Vi skal ikke bare have et samfund, der er godt for erhvervslivet og for konkurrenceevnen. Vi skal have et arbejdsmarked, der er godt for mennesker. Vi skal have overskud til at tage os af hinanden - for det her samfund er fattigt på omsorg, siger hun.

Citater i denne artikel stammer fra programmet P1 Eftermiddag.