Professor: Grænselukning er nytteløst på nuværende tidspunkt

Tiltaget giver ikke mening, lyder kritikken. Justitsminister forsvarer regeringens beslutning.

Den danske grænse ved Padborg i går. 10 ud af 13 grænseovergange er lukket i Sønderjylland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Lukningen af landets grænser bidrager ikke til at begrænse spredningen af coronavirus på nuværende tidspunkt, hvor epidemien allerede har ramt Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet Lone Simonsen efter den politiske beslutning, som Sundhedsstyrelsen afviser at have anbefalet.

- Alle de andre tiltag, vi har indført, for eksempel aflysning af begivenheder og lukning af skoler, har samme mission, nemlig at nedbringe smitte og dæmpe den epidemiske kurve.

- Og der hører tiltag med at lukke grænsen ikke til på et tidspunkt, hvor man allerede har en epidemi. Det vil ikke virke, siger Lone Simonsen til DR Nyheder.

Landets grænser lukkede i går klokken 12 for alle dem uden såkaldt anerkendelsesværdige formål med at være i Danmark - for eksempel bopæl, arbejde eller besøg hos alvorligt syge.

Det skete efter udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen fredag aften.

- Alle de beslutninger, vi træffer, risikerer vi bliver undermineret, hvis vi fortsætter rejseaktiviteten ind og ud af landet, sagde hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyste fredag, at grænsekontrollen gælder til og med påske - det vil sige en måned. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

'Passer ikke med vores teorier'

Efter sænkningen af grænsebommene oplyser Sydjyllands Politi, at der i går blev afvist 149 personer ved den dansk-tyske grænse - og ikke 608 som tidligere oplyst.

I alt 3.748 personer blev kontrolleret.

Ifølge Lone Simonsen er det så små tal, at risikoen for, at udlændinge bringer mere coronasmitte ind over de danske grænser er uden betydning.

- Lige meget hvilken epidemiolog, man spørger, så vil han eller hun sige, at det ikke giver mening i forhold til at bremse en epidemi. Det passer ikke med vores teorier eller den måde vi forstår epidemier på.

Lone Simonsen, der har arbejdet i Verdenssundhedsorganisationen WHO, hvor hun overvågede sars-epidemien, minder dog om, at der er et stort mørketal af coronasmittede, som man ikke kender.

- Vi ved ikke, hvor mange, der er smittet, fordi vi ikke tester dem uden alvorlige symptomer. Så at der skulle komme et par rejsende til udefra (som er smittet, red.), er meget lidt i forhold til dem, der allerede er smittet, siger hun.

Hjemkaldte er et større problem

Samtidig med at politiet med hjælp fra Forsvaret holder uvedkommende væk fra Danmark, vender tusindvis af herboende borgere i disse dage hjem efter at være blevet opfordret til det af regeringen.

Fredag meddelte Udenrigsministeriet, at det potentielt drejede sig om flere end 100.000 danskere i udlandet.

Og det er et langt større problem i forhold til at bremse epidemien end udlændinge, der krydser de danske grænser, påpeger Lone Simonsen.

- Hvis man virkelig er bekymret for at få folk, der er smittet, ind i landet, så passer det (grænselukning, red.) ikke med, at vi tager 100.000 danskere hjem fra udlandet.

Kastrup Lufthavn i København i går. Tusindvis af danskere vender nu hjem fra ophold i udlandet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Lone Simonsen vurderer i stedet, at beslutningen om at lukke grænserne fra regeringens side kan være begrundet i, at man ønsker at sikre mest mulig kapacitet på sygehusene til at tage sig af syge borgere.

- Jeg tror, det må være på grund af ressourcer, fordi vi regner med, at Italien er tre uger foran os, siger hun med henvisning til, at Italien er det hårdest ramte af alle lande uden for Kina.

Hækkerup forsvarer beslutning

Over for DR Nyheder forsvarer justitsminister Nick Hækkerup (S) i dag beslutningen om at lukke grænserne.

- Fordi vi står i en situation, hvor vi beder danskerne om at blive hjemme, mens vi lukker daginstitutionerne og skoler og i øvrigt tager en lang række andre tiltag, så kan det ikke nytte noget, at vi efterlader et hul i muren, hvor alle mulige kan komme ind og bringe smitte videre.

Nick Hækkerup erkender dog, at der mangler videnskabeligt belæg for, at en lukning af grænserne vil være effektiv.

- Det er et meget omfattende skridt, og der mangler forskning. Jeg synes bare ikke, vi kan tillade os at stille os der, hvor vi siger, at vi kaster sikkerheden til side.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at der ikke er videnskabelig begrundelse for, at en grænselukning vil være effektiv i forhold til at bremse epidemien på nuværende tidspunkt. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Justitsministeren bekræfter samtidig, at initiativet også handler om at sikre kapacitet - blandt andet respiratorer - til flere alvorligt syge på landets hospitaler.

- Jeg tror, at alle danskere har set de to kurver, hvor vi prøver at flade den røde ud, så vi ikke risikerer at nå loftet over respiratorer, som man har set det i andre lande.

- Det handler om at sikre, at sundhedsvæsenet har kapacitet til at tage hånd om svage borgere. Det er en del af formålet med alle de her initiativer, der jo er ganske omfattende.