Professor i infektionssygdomme vil gerne teste flere for coronavirus: ’WHO’s generaldirektør har ret’

Han understreger imidlertid, at den nuværende strategi er 'fuldstændig fornuftig'.

Danmark har skiftet strategi og tester nu kun alvorligt syge for coronavirus. WHO og en overlæge anbefaler imidlertid, at flere bliver testet. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

- Test, test, test.

Sådan lyder budskabet fra generaldirektøren i Verdenssundhedsorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der bønfalder regeringer om at teste flere, der mistænkes for at være smittet med coronavirus.

Det budskab har WHO-direktøren ret i, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet. Han medgiver, at det vil give mening at øge antallet af tests.

- I de bedste scenarier, hvor vi havde haft et fuldstændigt ”topspitze” analyseapparat, så skulle vi selvfølgelig begynde at bruge noget energi (på flere tests, red.), hvis ikke det distraherer os væk fra kerneydelsen; at håndtere alvorligt syge, siger han.

Sundhedsstyrelsen skiftede i sidste uge strategi. Her gik de væk fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi. Det betyder også, at sundhedsapparatet nu primært har fokus på at teste personer, der har alvorlige symptomer, og som derigennem kommer i kontakt med hospitalerne.

Andre lande tester markant flere

Jens Lundgren fortæller, at de på Rigshospitalet har stillet et telt op foran hospitalet, hvor de i princippet kan teste 24 personer, der mistænkes for at være smittede, i timen.

Og kan de, der skal analysere podningerne, følge med, så er de ”klar til at accelerere”.

Kan du som ekspert i infektionssygdomme se en fordel i at begynde at teste flere?

- Ja, det kan jeg sådan set godt, så længe vi kan bruge den information til noget. I den forbindelse vil jeg understrege, at det, vi i øjeblikket har fokus på, er at sige til den del af befolkningen, der måtte have symptomer, at de skal blive hjemme. Det råd ændres der ikke på, om du er blevet podet eller ej, siger han.

Kilde: Sundhedsstyrelsen Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard, DR Nyheder

I den bedste af alle verdener, ville du gerne teste flere?

- I den bedste af alle verdener ja, men jeg kan ikke skrue tiden tilbage. Jeg kan ikke sige andet, end af WHO’s generaldirektør har ret.

- Kunne jeg godt have ønsket mig, at vi vidste præcis, hvem der var smittet – også ude i samfundet? Ja.

Sydkorea havde beredskab klar

Jens Lundgren understreger imidlertid, at han tror på, at skiftet i strategi er det rigtige, fordi ”vi alle er potentielle smittebærere”.

Sundhedsmyndighedernes beslutning om, at Danmark nu kun tester de alvorlige tilfælde, betyder, at tallene for antallet af smittede personer med Covid-19, ikke kan sammenlignes med perioderne, inden strategien blev ændret for en uge siden. Hjemme kan der nemlig sidde en række syge personer, der tidligere ville være blevet testet, men som nu ikke bliver det.

Et eksempel på en anden strategi er i Sydkorea, hvor myndighederne har brugt betydelige resurser på at fastholde testningen af alle potentielt smittede. Jens Lundgren mener dog ikke, at Danmark er i en situation, hvor vi kunne gøre det samme.

- I Sydkorea havde man en stor taskforce, der kunne håndtere podningen ude i samfundet og et analyseapparat, der kunne afhænde det. Det havde, og det har Sydkorea, fordi de har haft en meget stærk fokusering på et eventuelt nyt udbrud af Sars. Så de har dybest set haft et andet beredskab, siger han.

Samlet 5.927 personer er testet for coronavirus i Danmark. 914 er registreret smittet ifølge de officielle tal fra Sundhedsstyrelsen. Til sammenligning har Sydkorea testet flere end en kvart million indbyggere ifølge Wall Street Journal.