Professor: Ikke brug for hiv-pille i Danmark

De amerikanske myndigheder har godkendt en hiv-pille, som kan mindske smittefaren med 75 procent. Ifølge en ekspert er der ikke brug for den i Danmark

De amerikanske myndigheder har netop godkendt en hiv-pille, som de kalder for en milepæl i kampen mod aids. Professor Jan Gerstoft ved Rigshospitalet mener ikke, at der er brug for pillen i Danmark. (Foto: Johan Strindberg / Scanpix)

De amerikanske myndigheder har netop godkendt en pille, der kan reducere smitterisikoen for hiv med 75 procent. Planen i USA er, at Truvada-pillen skal gives til raske personer, som er i forhold med en hiv-ramt person.

Chefen for den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA, Margaret Hamburg, kalder godkendelsen for en milepæl i kampen mod hiv.

Professor: Ingen mirakelpilleDet har professor og overlæge på epidemiklinikken på Rigshospitalet med særligt fokus på hiv, Jan Gerstoft, svært ved at se.

- Det er jeg i tvivl om. Jeg har lidt svært ved at se det. Der vil være en fare på meget lang sigt for, at vi efterhånden får fremelsket nogle resistente hiv-stammer, når man giver en behandling, der er forebyggende, men som samtidig ikke er stærk nok til at behandle patienten, siger han og fortsætter:

- Jeg tror bestemt, at der er en faldgrube forbundet med den. Jeg mener ikke, at det er en mirakelmedicin. Den indgår i dansk standardbehandling af hiv-patienter. Umiddelbart vil jeg mene, at det er mere naturligt at give medicinen til dem, der er smittet, så de ikke smitter, frem for at give den til dem, der ikke smitter, siger han.

Forebyggende medicin er ikke altid populærDet kan også være en udfordring at få raske personer til at tage forebyggende medicin i længere tid. Det viser flere studier ifølge professor Gerstoft.

- Motivationen er måske lidt større, hvis man er smittet og opnår en umiddelbar helbredsgevinst ved at tage medicinen, fortæller han.

Kun i særlige tilfælde mener professor Gerstoft, at det er en god idé at tage pillen. Prostituerede i Nairobi kan eksempelvis med fordel tage pillen. I stedet vil han hellere fokusere på de hiv-positive.

- Det, der må være vigtigst, er at behandle dem, der er smittet, så de ikke bliver syge. Når man samtidig behandler dem, så nedsættes deres smitsomhed i en sådan grad, at det vil være utrolig effektivt og meget mere effektivt end 75 procent, siger han.

Gerstoft: Intet potentiale for pillen i DanmarkI Danmark får hiv-positive udleveret gratis medicin fra sygehusene. Hvis den forebyggende medicin bliver godkendt i Danmark, så kan det ifølge professor Gerstoft skabe en debat.

- Jeg kan godt forestille mig nogle problemer, om hvem der skal betale for den forebyggende medicin. Hvem skal have det, spørger Jan Gerstoft og fortsætter:

- Det er noget, som jeg ikke mener, at vi umiddelbart i Danmark og måske Europa kan se noget potentiale for, siger han.

Fakta om hiv i Danmark:

I Danmark lever ca. 5.500 mennesker med hiv. Man regner med, at der findes ca. 1.000 mennesker i Danmark, der er hiv-smittede, men ikke er klar over det.

I 2010 blev 274 personer konstateret hiv-positive i Danmark. Heraf er 201 mænd og 73 kvinder. Antallet af personer, der får konstateret hiv, har ligget nogenlunde stabilt på mellem 250 og 300 om året, siden man begyndte at lave statistik i 1990.

Kilde: Statens Serum Institut

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk