Professor: Kæden springer af, når alle 6-årige skal i skole

Kommuner bestemmer, at ikke-skoleparate børn skal begynde i 0. klasse. Ikke godt nok mener professor i pædagogik.

Det er ikke skolens skyld, at nogle børn ikke falder til og starter deres skoletid med at gå 0. klasse om. - I 0. klasse er der mange steder 27 børn og én lærer. Så der er grænser for, hvor differencieret undervisningen kan være, siger Stig Broström. (Foto: DR © DR)

Næsten 2.000 børn har hvert år så svært ved at falde til i skolen, at de må gå børnehaveklassen om.

Det er en stigning på 36 procent på tre år, skriver Søndagsavisen på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

Og at skulle starte forfra igen kan være en stor mundfuld for et barn, siger Stig Broström, som er professor i pædagogik ved Aarhus Universitet.

- Barnet kan opleve nederlag og føle, at det ikke er godt nok. Det kan miste selvværd, siger han til DR Nyheder.

Kæden springer af

Forældre og pædagoger kan bede om skoleudsættelse, men det sker ikke. Siden 2009 har alle børn som udgangspunkt skullet starte i skolen i det kalenderår, hvor de er fyldt seks år. Forældre kan dog søge om en såkaldt skoleudsættelse, men det er i sidste ende ikke forældrenes beslutning længere - det er kommunens.

- Kommunen forlanger, at barnet skal starte i børnehaveklasse, og det er der, kæden springer af. Kommuner vil have mange børn igennem så hurtigt som muligt. Og så må dem, der har svært ved det, ikke springe et år over. Det er ikke til barnets bedste, siger Stig Broström.

Hurtigt igennem skolen

Men der er en grund til, at børn skal starte i skole det år, de fylder seks. Grunden hedder økonomi, fortæller skoleordfører for Socialdemokraterne, Annette Lind.

- Loven blev strammet for at få børn og unge hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet, siger hun til Søndagsavisen.

- Når folkeskolereformen træder i kraft, er der et meget større fokus på trivsel, fysisk aktivitet og praktisk læring. Så tror jeg, at vi undgår de her problemstillinger.

FacebookTwitter