Professor kalder guldfest ulovlig: 'Det var ikke en demonstration, det var en fest'

Politiet burde have opløst fejring uden for Brøndby Stadion i mandags, mener professor.

En stor gruppe Brøndby-fans marcherede mod stadion og var samlet udenfor under og efter kampen i mandags, der gjorde klubben til danske mestre for første gang i 16 år.

Der var ekstatisk glæde ude foran Brøndby Stadion i mandags, hvor klubbens fans kunne fejre, at Brøndby for første gang i 16 år er danske mestre i fodbold.

Men guldfesten var ulovlig, og poltiet burde have grebet ind og stoppet festlighederne.

Sådan lyder vurderingen fra professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

- Der er ingen tvivl om, at de her Brøndby-fans bryder coronareglerne, og at det, de gør, dermed er ulovligt, siger han, ud fra hvad han har set fra fejringen i fjernsynet og på videoer og billeder efterfølgende.

Ikke demonstration, men fest

Forsamlingen af tusindvis af mennesker ude foran Brøndby Stadion før, under og efter kampen var elles meldt som tre demonstrationer og derfor umiddelbart ikke underlagt det nuværende forsamlingsloft på 100 personer udendørs.

Der var bare ikke skyggen af demonstration i det, der foregik, og derfor var det ifølge Frederik Waage en overtrædelse af forsamlingsforbuddet og dermed ulovligt.

- Det her var ikke en demonstration, det var en fest.

Af samme grund forstår professoren heller ikke, at politiet ikke opløste demonstrationerne og uddelte bøder for at overskride forsamlingsforbuddet.

- Jeg vil gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved, at politiet bare godkender det og lader det forløbe på den her måde, siger han.

Festen har vakt harme i kulturlivet

Fra Københavns Vestegns Politi lyder det, at forsamlinger "med politisk eller andet meningsfordrende øjemed er undtaget" forsamlingsforbuddet.

- Københavns Vestegns Politi foretager altid en konkret vurdering af anmeldte demonstrationer, men der er som udgangspunkt meget vide rammer for, hvordan man ønsker at benytte sin grundlovssikrede ret til at udtrykke sine holdninger ved demonstrationer. Derfor tager Københavns Vestegns Politi ikke stilling til, hvorvidt dette f.eks. bliver udtrykt gennem optog eller taler fra en scene, oplyser politiet i en mail.

Den vurdering er professor Frederik Waage dog uforstående overfor.

- Hvis man betragter det her som en lovlig demonstration, så har jeg svært ved at se, at man ikke bare kan holde en stor demonstration for Roskilde Festival og sige, at festivaler hermed er godkendt, siger han og påpeger, at det efter hans opfattelse er et problem for borgernes retsfølelse.

Guldfesten på Vestegnen har da også vakt harme i kulturlivet, hvor flere har påpeget, at det i deres øjne er grotesk, at eksempelvis festivaler har måttet aflyses, mens fodboldfans i mandags kunne samles og feste.

- Det er absurd, at alle regulerede større arrangementer er aflyst eller pålagt så restriktive rammer, at de er umulige at gennemføre, mens forsamlinger i ureguleret sammenhæng kan foregå ligeså meget, som man lyster, siger talsmand for Smukfest i Skanderborg, Søren Eskildsen, som understreger, at kritikken ikke er møntet på det specifikke arrangement i Brøndby.

Demonstrationer mod uafgjort i fodbold

De tre demonstrationer, der var anmeldt til Københavns Vestegns Politi, var af arrangørerne angivet med hver deres formål.

En af demonstrationerne havde formålet ‘demonstration til fordel for de karantæneramte Brøndby-fans’, en anden var mod de restriktioner, fodboldklubber er underlagt grundet covid-19, mens den sidste var en demonstration mod uafgjort som slutresultat i en fodboldkamp.

Og havde fodboldfansene holdt sig til at demonstrere for netop de formål, så havde der ikke været noget problematisk i, at de var samlet så mange, mener Frederik Waage.

- De emner, de angiver for demonstrationerne, er berettigede nok. Det er også berettiget nok, at demonstrere, mens Brøndby spiller. Men de gør ikke det, de siger. De går reelt ud og fejrer Brøndbys sejr, siger han.

Skuespiller føler sig som en "komplet idiot"

Talsmand for Smukfest, Søren Eskildsen, kalder situationen "grotesk". Han kritiserer, at man ikke politisk har prioriteret de regulerede arrangementer - som festivaler - der kunne være løbet af stablen senere på sommeren.

- Fordi så opstår den groteske situation, at der principielt kunne forsamles titusindvis af mennesker på en gade, men at træde ind bag et hegn, hvor man har vist sit coronapas, er farligt og noget, man ikke har ønsket at prioritere politisk.

Også skuespiller Frederik Cilius har i et Facebook-opslag rejst debatten.

- Man kan simpelthen ikke andet end at føle sig som en komplet idiot, når man som producent af et teatershow som Sommeren på Birgitø ser billeder fra Brøndby i går, skriver skuespilleren.

Han er blandt andet kendt for at være manden indeni Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Radioavis og er nu aktuel med et teaterstykke fra samme univers. På grund af coronarestriktioner er forestillingerne blevet flyttet flere gange, skriver han.

- Det her var ikke en demonstration, det var en fest, siger professor i forvaltningsret, Frederik Waage om guldfesten i Brøndby. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

- Men 25.000 fodboldfans kan få lov til at mødes og skrige hinanden ind i ansigtet på Vestegnen. Jeg tør slet ikke tænke hvor stor en idiot jeg ville føle mig som, hvis jeg lige havde måtte aflyse Smukfest, skriver han.

Der skal være meninger

Om det var tre demonstrationer, der løb af stablen i mandags, kan være svært at vurdere, medgiver professor Frederik Waage. Hvor meget skal man råbe slagord for, at der er tale om en demonstration? Er det kun en demonstration, hvis man har medbragt store bannere med slagord?

I Waages vurdering ser han blandt andet på, om forsamlingen har haft et fælles formål, som svarer til det, der har været anmeldt - om der eksempelvis har været netop bannere, og om der generelt er blevet udtrykt meninger.

- Der må være en vis styring, og der skal være meningstilkendegivelser, siger han.

Frederik Waage sammenligner det med den fejring af 1. maj, der var i Fælledparken i år, og som han trods festlige elementer mener, var en lovlig demonstration.

- 1. maj demonstrationen havde en scene, et indhold og et program. Der må være et krav om, at det skal have karakter af en demonstration eller et optog med henblik på at fremme nogle meninger.

Efter hans vurdering var det ikke andet end glæde over guldet, der blev ytret mandag aften på Vestegnen.