Professor om børn uden vaccine: Sanktioner kan blive sidste mulighed

Hvis information og breve ikke virker, bør vi diskutere sanktioner for ikke-vaccinerede børn, mener professor.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at 95 procent af alle i en årgang skal være vaccineret mod mæslinger, for at sygdommen kan blive udryddet. Men Danmark lever ikke op til målsætningen. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

I Berlin mistede en 18 måneder gammel dreng livet sidste år på grund af mæslinger. Udbruddet i Tyskland varede i flere måneder, og flere hundrede blev smittet.

I USA døde en voksen kvinde på grund af mæslinger i staten Washington. Dødsfaldet fulgte efter et udbrud af sygdommen i Disneyland i Californien, og det fik sparket en intens debat i gang om vaccination af skolebørn.

Den samme debat har vi i Danmark, hvor nogle børn heller ikke bliver vaccineret. Statens Serum Institut (SSI) begyndte i 2014 at sende huskebreve ud til forældre, hvis børn står registreret som at mangle én eller flere vacciner, og i alt har SSI sendt 211.000 påmindelser, der omhandler 186.000 børn.

- Det er ærgerligt, for vi vaccinerer imod smitsomme sygdomme som mæslinger, fåresyge og røde hunde, som i værste fald kan være dødelige, siger Thomas Søbirk Petersen, der er professor i medicinsk etik på Roskilde Universitet.

Den hyppigste årsag til de manglende vacciner er ifølge SSI, at forældre glemmer det. I andre tilfælde er der tale om registreringsfejl.

Men der er også forældre, der aktivt vælger ikke at lade deres børn vaccinere. SSI vurderer dog, at der er tale om et fåtal.

En grund til, at forældre glemmer eller fravælger at lade deres børn vaccinere, kan være, at en sygdom som for eksempel mæslinger, er blevet usynlig, mener Thomas Søbirk Petersen.

- Vi kender alle nogen, der har eller har haft kræft. Men vi kender ikke nogen, der har mæslinger, eller er døde af mæslinger. Man kan frygte, at færre vil vaccinere deres børn, og konsekvensen kan være, at børn kan blive alvorligt syge eller dø, siger Thomas Søbirk Petersen.

Danmark halter efter

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at 95 procent af alle i en årgang skal være vaccineret mod mæslinger, for at sygdommen kan blive udryddet.

Men Danmark halter efter de internationale standarder, for eksempel er 90 procent af årgang 2014 fået MFR1-vaccinen. Både i Lægeforeningen og hos SSI ser man gerne, at flere børn bliver stukket.

- Jo større del af befolkningen, der er vaccineret, jo mindre er sandsynligheden for en epidemi, siger formand for Lægeforeningen, Michael Dupont.

Så hvad kan man gøre, når man gerne vil have flere børn MSR-vaccineret, og nogle forældre ikke vil?

- En allersidste mulighed, hvis vi også får dødsfald i Danmark på grund af mæslinger, kan være at diskutere sanktionsmuligheder. Det er blot endnu et redskab i skuffen, hvis ikke påmindelser og informationskampagner virker. En sanktionsmulighed kan være, at et barn, der ikke er vaccineret, ikke får lov til at gå børnehave eller i folkeskole. Det er vedtaget ved lov i Californien, siger Thomas Sibirsk Petersen.

Glemmer konsekvenser

Ifølge professoren er der ingen tvivl om, at vaccinen har virket og at antallet af mæslingetilfælde i verden er faldet på grund af den.

- For 100 år siden døde tusinder danske børn om året på grund af mæslinger. Vi ved fra UNICEF, at 17 millioner børn er forhindret i at dø af mæslinger i en 15-årig periode. I 1980 døde over to millioner børn om året på grund af mæslinger, i dag er tallet lidt over 100.000 – så det er utroligt vigtigt, at vi bliver ved med at vaccinere, siger Thomas Søbirk Petersen.

Problemet eller paradokset er, at sygdommens konsekvenser er forsvundet ud af vores bevidsthed, mener han.

- Der er for eksempel folk i den danske debat, der siger, at de ikke kender nogen, der har haft mæslinger, og at det ikke lyder som en alvorlig sygdom. Nogle siger, at de havde mæslinger som barn, og at det ikke var særlig alvorligt. Det vil sige, at sygdommens alvorlighed er blevet usynlig, siger han.

Facebook
Twitter