Professor om lempet forsamlingsforbud: 'Min grænse går ved 100. De 200 bliver jeg nervøs for'

Fra 8. august kan op mod 200 personer være samlet, foreslår regeringen. Det bekymrer en ekspert. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Han har det fint med at gå op til forsamlinger på 50 personer. 100 personer kan han også leve med.

Men så er grænsen også nået for Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. Han erklærer sig "nervøs" ved regeringens forslag om at lempe forsamlingsforbuddet og tillade at samle 200 for visse arrangører fra 8. august.

- Min grænse går ved de 100. De 200 bliver jeg nervøs for. Det kan jo netop være, at vi ikke har set en voldsom opblussen af smitten, fordi vi har forhindret den her type arrangementer, siger Allan Randrup Thomsen.

Han forestiller sig, at forsamlinger på 50 og 100 ofte vil være familiearrangementer, hvor man ved, hvem der er til stede. Hvis der efterfølgende viser sig at have været en smittet person til stede, gør det opsporingen nemmere, lyder det.

- Med helt op til 200 forsamlet bliver der i højere grad tale om en anden type arrangementer, hvor ingen nødvendigvis har et samlet overblik over, hvem der har været til stede. Det er jeg lidt nervøs for, fordi det er så mange mennesker, siger Allan Randrup Thomsen.

For få dage siden viste et studie, at såkaldte superspredere - en smittet person, der smitter mange andre - og større begivenheder er skyld i det meste coronasmitte.

- Det er superspredning, som den her epidemi lever af. Det vil betyde, uanset hvor få smittede vi har i Danmark, at der er en risiko, når vi laver arrangementer af så stor en størrelse som 200, siger Allan Randrup Thomsen.

For kun 14 dage siden skrev Statens Serum Institut i en risikovurdering, at en øget grænse for forsamlingsforbuddet vil øge risikoen for smittepredning - både inden for og mellem kontaktnetværk.

Ekspert: Ingen grund til bekymring

På Aarhus Universitet er professor i virologi og immunologi Søren Riis Paludan mindre bekymret. Han mener, at det giver god mening at lave en trinvis lempelse af forsamlingsforbuddet.

- Vi har indtil videre fundet ud af, at hver gang vi har rykket grænsen og åbnet samfundet mere op, er vi ikke kommet over nogen grænse. Så er det eneste logiske at rykke grænsen videre. Og så må vi se, hvad der sker. Der er ingen grund til at være bekymret, siger han.

Siden genåbningen af det danske samfund for alvor begyndte i midten af april åbne døre i skoler og daginstitutioner igen, har smittetrykket ikke ændret sig.

Men at der er en risiko for, at det sker, når forsamlingsforbuddet nu lempes, lægger Søren Riis Paludan ikke skjul på.

- Der er helt klart en risiko for øget smitte, men man skal huske, at fra start har målet ikke isoleret været at få smitten ned på 0 i Danmark. Det var, at vi aldrig skulle have flere smittede, end at vores sundhedssystem kunne følge med.

- Hvis vi vil have smitten ned på 0, skal vi blive inde i en boble alle sammen. Så øvelsen er at finde balancen for, hvor åbent et samfund vi kan have. Der giver det utroligt god mening at lave en trinvis åbning, siger professoren.

En forudsætning for at flere mennesker kan forsamles sig er dog ifølge professoren at have rigtig gode testfaciliteter og ikke mindst opsporing af smitte, hvis de her supersprederevents opstår.

Efterlyser coronadetektiver

Netop muligheden for at smitteopspore og forhindre coronasmitte i at brede sig hurtigt er akilleshælen i forslaget om at lempe forsamlingsforbuddet, lyder det fra Christian Wejse, der er lektor i global sundhed på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg tror, vi kan dæmme op for et udbrud, hvis det sker. Men jeg må indrømme, at jeg ikke er så imponeret over den smitteopsporing, der er lige nu, og som er en gør-det-selv-løsning. Hvis man beder folk om selv at sørge for smitteopsporing, så fanger man cirka 25 procent af dem, man kunne fange, hvis man gjorde det systematisk, siger han.

Herhjemme kan smittede ringe til en hotline til smitteopsporing og frivilligt downloade en corona-app. Men det er ikke nok, mener Christian Wejse. Han efterlyser tyske tilstande, hvor såkaldte coronadetektiver hjælper med smitteopsporing.

Deres arbejde består i at interviewe smittede for at finde frem til dem, som de har været i nær kontakt med, så disse kan blive testet.

- Jeg kunne godt tænke mig en større grad af systematik omkring smitteopsporing, så alle kontakter opspores og testes. Det er jeg ikke overbevist om sker lige nu. Alt for mange, der tester positiv, får ikke taget kontakt til dem, de kan have smittet. Det er der en risiko ved, siger Christian Wejse.

Også Allan Randrup Thomsen savner på nuværende tidspunkt flere værktøjer til at smitteopspore.

- Når vi er over 100 personer samlet, burde der være en registrering af, hvem der deltager. Det kan være et indgreb i den personlige frihed, men det vil være smart at vide, hvem der er ved sådan et arrangement, så man kan kontakte dem hurtigt, hvis der har været en smittet til stede.

- Det er meget svært at forestille sig, at man kan få fat i 200 personer, hvis der har været en smittet person til et arrangement, siger han.

Regeringen skriver i sit udspil, at skulle smitten med coronavirus blusse op igen, er den klar til at stramme op i forsamlingsforbuddet.

Udspillet skal forhandles med partilederne i weekenden. Partierne skal melde tilbage på udspillet i morgen.

FacebookTwitter