Professor: Sårbare grupper bør tilbydes tredje vaccinestik

Når alle har haft muligheden for at blive fuldt vaccineret mod coronavirus, så bør sårbare grupper indkaldes til et tredje stik, mener professor.

WHO anbefaler endnu ikke at give booster-stik, men overalt i verden bliver spørgsmålet lige nu undersøgt. (Foto: MATTHIAS RIETSCHEL © Ritzau Scanpix)

Vi bør allerede nu gøre klar til, at de sårbare grupper i samfundet skal have et tredje stik coronavaccine.

Det mener Jan Pravsgaard, som er professor ved institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

Han foreslår, at sårbare bliver tilbudt et såkaldt booster-stik, når alle grupper i det nuværende vaccinationsprogram er blevet vaccineret.

- Hvis man vil være på den sikre side, skal man tilbyde det nu, hvor man går ind i efterårssæsonen til de sårbare, siger han.

Også Henrik Nielsen, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Aalborg Universitetshospital, mener, at et tredje stik med coronavirus med al sandsynlighed vil blive nødvendigt i løbet af efteråret eller vinteren.

- Der er nok ikke meget tvivl om, at vi skal give et tredje stik - i hvert fald til nogen, siger han.

Henrik Nielsen mener dog, at det stadig er for tidligt at sige noget om, hvornår og til præcist hvem, det tredje stik skal gives.

'En kilden sag'

Hos Sundhedsstyrelsen bliver muligheden for et booster-stik vendt og drejet, fortæller direktør Søren Brostrøm i en skriftlig udtalelse til DR Nyheder.

- De nuværende vacciner ser ud til at have en udmærket beskyttelse mod deltavarianten, men på længere sigt kan det blive nødvendigt at overveje et tredje stik, lyder det fra Brostrøm.

- Det holder vi skarpt øje med, og i første omgang går overvejelserne på, om ældre og sårbare grupper, som især risikerer alvorlig sygdom som følge af coronavirus, skal revaccineres på et tidspunkt.

Se seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) peger på, at fuldt vaccinerede er godt dækket af de coronavacciner, vi bruger i Danmark. Fra perioden 27. december 2020 til 30. juni 2021 blev 1.233 fuldt vaccinerede danskere registreret smittede med corona - det svarer til 0,08 procent.

Alligevel mener Jan Pravsgaard ikke, at man bør vente med at planlægge det tredje stik for sårbare grupper.

- Hvis man vil være på den sikre side, så tilbyder man dem et tredje stik, siger han.

- Lige nu ser det ud som om, de har antistoffer nok, men der er ingen, der ved, hvornår det falder.

Han kalder det 'en kilden sag', fordi vi nærmer os efteråret og vinteren, hvor smitten har bedre vilkår for at sprede sig.

- Hvis vi bare sidder passivt og venter, så risikerer vi, at vi ikke når det, inden de sårbare bliver smittede og syge, siger han.

Island og Israel vil give booster-stik

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler endnu ikke at give booster-stik, men overalt i verden bliver spørgsmålet lige nu undersøgt.

I Israel har man netop besluttet, at borgere over 60 år skal gives et tredje vaccinestik, skriver Reuters. Tidligere på måneden annoncerede de israelske myndigheder derudover, at folk med svækket immunforsvar vil blive tilbudt et tredje stik.

I slutningen af august vil islændinge, som ikke har udviklet tilstrækkelig immunrespons efter vaccination, også blive tilbudt et booster-stik, skriver det islandske medie Ruv.

De islandske myndigeder og politikere har desuden ifølge mediet besluttet, at alle borgere vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen skal tilbydes et booster-stik.

Henrik Nielsen mener dog stadig, at vi mangler viden, før vi kan beslutte, til hvem og hvornår, der skal gives booster-stik.

- Vi har ikke den nødvendige viden endnu, men vi skynder os at prøve at få den. Det er et varmt emne, som vi drøfter hele tiden, siger han.

Det er omfattende og dyrt at skulle indkalde potentielt rigtig mange mennesker til endnu et vaccinestik. Men samtidig gælder det om at være på forkant, så man ikke risikerer at sårbare bliver syge, siger Henrik Nielsen.

- Men som det lige nu er i Danmark, er der ikke noget pres på at tage en forhastet beslutning, siger han.

Facebook
Twitter