Professor: Straf forældre, der ikke vaccinerer deres børn mod mæslinger

Forældre skal straffes med bøde, hvis de ikke lader deres børn vaccinere mod mæslinger, mener en ekspert i medicinsk etik.

Den er gratis og med til at redde liv: Vaccinen mod mæslinger.

Alligevel er det ikke alle børn, der vaccineres mod den meget smitsomme sygdom, der i værste tilfælde kan ende med død eller et handicap for livet.

Og det er langt fra godt nok, mener en ekspert i medicinsk etik. Derfor skal forældre, der forsømmer at vaccinere deres børn, straffes, mener han.

- Jeg synes, det er værd, at overveje, om vi ikke skal tage skrappere midler i brug. Som for eksempel en bødestraf, siger professor i etik ved RUC Thomas Søbirk Petersen til DR Nyheder.

Død eller handicappet for livet

USA og Tyskland er netop nu ramt af store mæslingeudbrud, og i Tyskland overvejer myndighederne, om børn fremover skal tvangsvaccineres.

- Ja, det er drastisk, medgiver Thomas Søbirk Petersen over for DR Nyheder.

- Men det er også drastisk at udsætte andre for livsvarigt handicap og død.

Thomas Søbirk Petersen mener først og fremmest, at læger skal blive bedre til at informere og gerne med billeder af børn med handicap som følge af hjernebetændelse, der er en risiko for enhver, der rammes af mæslinger.

- Men vi ved fra Holland, der har en stor grad af information, at der er en gruppe forældre, man af religiøse årsager, eller fordi de tror mere på alternativ medicin, man bare ikke kan nå. Det er derfor, jeg tror, der skal skrappere midler i brug, understreger han.

- Det er et meget alvorligt problem

Mens frygten breder sig blandt læger og bekymrede forældre i de to store lande, er kun to danske børn indtil videre ramt af mæslinger.

Men myndighederne herhjemme er ved at undersøge, om Danmark står over for et landsdækkende udbrud af mæslinger. For kun godt 80 procent af børn i alderen 4-12 år er vaccineret mod den meget smitsomme sygdom, viser tal fra Statens Serum Institut.

- Og det er et meget alvorligt problem, da vi risikerer store epidemier, siger professor ved RUC Thomas Søbirk Petersen til DR Nyheder.

Som eksempel tager han polio-epidemien fra 1950'erne, som lagde især børn ned i store dele af Danmark og endte med at koste 350 mennesker livet - og efterlod mange flere med svage muskler, smerter og handicap for livet.

- Vi har lige set, at der er et lille barn, der er død af mæslinger i Berlin. Hvornår er det ellers, vi straffer i vores samfund? Det er, når man udsætter andre for fare og en for tidlig død, siger Thomas Søbirk Petersen til DR Nyheder.

- Det er et overgreb mod andres børn

Berlin er i øjeblikket ramt af det værste udbrud af mæslinger i 14 år med over 500 smittede, og det har allerede kostet et halvandet år gammel barn livet.

- Det er vigtigt, at vi gør et eller andet, for at folk lader deres børn vaccinere. Ellers kan vi ende med situationer som den i Berlin, mener Thomas Søbirk Petersen.

Men er det ikke et overgreb på forældrenes frihed til at tage sig af deres børn på en måde, de mener er bedst for dem?

- Jeg kan love dig, at forældrene til de børn, der dør og tager skade, vil se det som et overgreb og som en meget egoistisk holdning, at man ikke vil lade sit barn vaccinere og dermed tager andre børn som gidsler for ens egen idé om, hvad frihed er, og hvad det vil sige at behandle et barn godt, siger eksperten i medicinsk etik til DR Nyheder.

Facebook
Twitter