Professor: Strammere regler for nattelivet kan være løsningen - men det kan ikke stå alene

Den seneste uges restriktioner kan endnu ikke ses i de daglige smittetal.

Siden i går er der blevet registreret 333 nye smittetilfælde i Danmark. (Arkivfoto) (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Det er ikke utænkeligt, at der kan være flere restriktioner på vej til nattelivet, hvis ikke smitteudviklingen snart mister pusten.

Det mener Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

- Det er bestemt noget, man kan - og bliver nødt til at - overveje, lyder det fra Flemming Konradsen.

- Men det skal følges op med kommunikation og måske regler og omkring forsamlinger i det offentlige rum som eksempelvis i parker. Men det skal også gælde i den private sfære, for ellers vil folk rykke rundt.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har i dag varslet, at "skræddersyede, lokale løsninger" kan være vejen frem.

Kommunikationen skal være præcis

Ifølge Flemming Konradsen kan yderligere restriktioner for nattelivet være en løsning. Men han har svært ved at se, at det skal stå alene.

- Hvis man ser, at der bliver lukket meget ned i nattelivet, samtidig med at resten af samfundet kører videre, kan det være svært at forstå, hvorfor man skal være tilbageholden på ens efterskole, højskole eller gymnasie. Tingene skal gå hånd i hånd.

  • København er et af de steder, hvor smitten lige nu har fået fat. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
  • I aftes var der godt gang i bydelen Nørrebro, som er landets tættest befolkede område. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
  • Også i den centrale del af hovedstaden var der godt gang i den i går. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
1 / 3

Han mener dermed, at der påhviler regeringen, myndighederne og medierne et stort ansvar for, at kommunikationen er så præcis og oplysende som mulig.

- Det er afgørende, at vi kommunikerer på en måde, hvor man er involverende og inddrager de unge, så det ikke bliver formynderisk.

Smittetal rykker sig ikke - endnu

Statens Serum Institut oplyste tidligere i dag, at der siden i går er blevet registreret 333 nye smittetilfælde herhjemme, hvilket er nogenlunde på niveau som de seneste dage. I går lød tallet på 341.

Den seneste tids smitteudvikling har betydet, at der i mandags blev indført restriktioner for 18 kommuner, mens barerne fik barberet to timer af deres åbningstider.

Forsamlingsforbuddet blev sænket fra 100 til 50, og fra torsdag til i dag har der været opholdsforbud i dele af Nørrebroparken i København.

Ifølge Flemming Konradsen kan effekterne først ses senere.

- Før smittede begynder at udvise symptomer, går der nogle dage. Det er selvfølgelig også, fordi nogle af dem, der er blevet smittet, er yngre og ikke har symptomer, og så går der lidt længere tid, før de føler, at det er relevant at blive testet, siger han.

Torben Mogensen, speciallæge og formand for Lungeforeningen, er enig.

- Mit bud vil være, at vi først vil begynde at kunne se effekterne af de seneste tiltag om otte til ti dage, siger han til Ritzau.

FacebookTwitter