Professor: Tandlægemangel går ud over de svageste

Afstanden i yderområderne er den største barriere for, at vi kommer til tandlæge, siger professor Peter Vedsted på institut for Folkesundhed.

Stor afstand til tandlægen, kan betyde at nogle børn ikke kan blive transporteret til tandlæge, og det får konsekvenser på sigt, siger professor Peter Vedsted. (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © Scanpix)

Hver syvende kommunale tandlæge er forsvundet på 10 år, og flere steder mangler der tandlæger. Det viser tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan der komme til at mangle op til 1000 tandlæger i 2035, hvis tandlægerne bliver ved med at behandle det samme antal patienter, og optaget af studerende på tandlægeuddannelserne ikke ændres. Det fremgår af ”Tandplejeprognose, Udbuddet af personale i tandplejen 2013-2035”.

Ifølge professor på Institut for Folkesundhed, Peter Vedsted, skal problemet tages seriøst.

- Tandlægehjælp er en del af det nære sundhedstilbud, som vi har indført som et velfærdsgode, som vi alle skal have gavn af. Det at gå jævnligt til tandlæge gør, at man forebygger senere sygdomme og får bedre livskvalitet, så det skal man tage alvorligt, siger Peter Vedsted.

Direktør i Ansatte Tandlægers Organisation (ATO), Lars Holsaae, sammenligner situationen med den, som man kender fra de praktiserende læger, hvor problemet med at tiltrække nye læger især rammer yderområderne først.

Peter Vedsted siger, at afstand er den væsentligste barriere for, at vi kommer til tandlæge.

- Det ved vi fra en lang række tilbud i vores sundhedssystem. Hvis afstanden bliver længere og længere, vil der være grupper, der ikke har mulighed for at udnytte tilbuddet. Det kan være ressourcesvage familier og børn af forældre, som ikke kan fragte deres børn, fortæller Peter Vedsted.

Afstandsproblemet skal løses

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der uddannes 130 tandlæger om året. Men det er ikke nok, mener Lars Holsaae, som vurderer, at der er behov for at uddanne 165 tandlæger, hvis vi skal undgå tandlægemangel. Fra Sundhedsstyrelsen lyder det, at der ikke er planer om nye anbefalinger på det punkt, før en ny tandplejeprognose udkommer i starten af 2019.

Sundhedsstyrelsen skønner, at behovet for tandlæger kan blive mindre, hvis man centraliserer, og tandplejere overtager opgaver fra tandlægerne.

Det løser dog ikke det væsentligste, som er problemet med afstand til den uddannede tandlæge, siger Peter Vedsted.

- Man må kigge på, om der sker en ophobning af tandlæger i visse områder, og kan man lave forhold, som vil tiltrække tandlæger til andre områder. For eksempel om det er mere lønsomt at være ansat i privatklinikker eller andre steder.

- På lang sigt er det nødvendigt at uddanne det antal kvalificerede pesoner inden for området og have øje for hvad der sker om 25 år, siger Peter Vedsted.