Professor til myndighederne: Lad folk kvikteste sig selv

Flere politikere vil have sundhedsmyndighederne til at se på mulighederne for hjemmetestning.

Mette Skautrup er en af dem, der deltog i studiet af selvtestene. (Arkivfoto) (© (C) DR Nyheder)

Vatpinden op i næsen, drej rundt et par gange, ned i væske med det, ud på testpladen og så vente.

Vi har set podere i testcentrene gøre det et utal af gange, men nu bør det snart blive vores egen tur til at føre vatpinden.

Det mener Lars Østergaard, som er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han har netop færdiggjort et studie, der viser, at selvtest er cirka lige så effektive som kviktest. Derfor argumenterer han for, at selvtest i højere grad bør tages i brug til at holde styr på coronasmitten.

- Jeg vil opfordre til, at sundhedsmyndighederne overvejer, om ikke de her hjemmetest kunne være et godt supplement til de nuværende testsystemer, siger han.

En hjemmetest kan ikke erstatte PCR-test, understreger Lars Østergaard. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Overlægen bliver bakket op af flere sundhedsordførere på Christiansborg, som mener, at sundhedsmyndighederne bør se på, om selvtest skal være en del af teststrategien.

De Konservatives Per Larsen har allerede selv erhvervet sig flere hjemmetest og taget metoden i brug, fortæller han.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé med hjemmetest til alle os, der er vaccinerede, som ikke bliver specielt syge af at være smittede, men som jo kan bringe smitten videre, siger Per Larsen.

Undersøgelse: Selvtest er lige så effektiv som kviktest

Professor og overlæge Lars Østergaard har sammen med nogle af sine kollegaer på Aarhus Universitetshospital undersøgt effekten af selvtest. Studiet viser, at testene er cirka lige så effektive som de kviktest, man kan gå ud og få lavet i dag.

- Det ser også ud til, at sikkerheden ved at tage hjemmetesten er den samme som i kviktestcentrene, og det betyder jo, at man kan spare en hel del tid, og det vil måske også være nemmere at få undersøgt en stor del af befolkningen på kortere tid, siger han.

Studiet er endnu ikke det, man kalder peer reviewed, hvilket vil sige, at det endnu ikke er gået igennem den godkendelse af uvildige forskere, det kræver, før det kan blive bragt i et videnskabeligt tidsskrift.

Men Lars Østergaard og hans kollegaer har valgt at offentliggøre resultaterne allerede nu.

- Vi lægger resultaterne frem for myndighederne nu, selvom det ikke er peer reviewed, fordi det måske kan bidrage til, at vi får en bedre epidemikontrol i Danmark, siger han.

Professor foreslår uddeling af selvtest

I dag kan man allerede købe hurtigtest på apoteket og i Matas, men Lars Østergaard mener, at man vil kunne drage endnu mere nytte af dem, hvis myndighederne ville bruge dem mere systematisk i forsøget på at holde coronasmitten nede.

- Det kunne for eksempel være, at man kunne uddele dem på kommunekontorerne eller postomdele dem i områder, hvor der er særlig høj smitte, siger han.

Østergaard understreger, at en hjemmetest ikke bør bruges, hvis man har symptomer på coronavirus - så skal der en af de mere nøjagtige PCR-test til.

Han forestiller sig heller ikke, at svaret fra en selvtest skal være tilstrækkeligt til at kunne bruges i coronapasset hos ikke-vaccinerede.

- Coronapasset kræver nok, at der er nogle, der ligesom observerer, at man har taget prøven. En hjemmeselvtest er nok mere til, at man som individ går ind og gør en særlig selvstændig indsats for at være med til at bringe epidemien under kontrol, siger han.

K og EL: Ikke nok til coronapas

Både sundhedsordførerne fra Dansk Folkeparti og Venstre ønsker dog, at sundhedsmyndighederne ser på, om man vil kunne bruge selvtest også til coronapasset.

- Jeg synes, vi skal se positivt på det her, og jeg vil gerne spørge sundhedsmyndighederne, om ikke man kan gøre hjemmetest til en integreret del af det danske test-setup - herunder koblet op på coronapas, smitteopsporing og så videre, siger Martin Gertsen fra Venstre.

Som det er i dag koster en selvtest 40-50 kroner, men Gertsen mener, at der bør ses på, om regningen skal betales af staten i stedet for borgerne.

- Jeg synes, hjemmetest bør være gratis, hvis det er sådan, at sundhedsmyndighederne siger god for, at det kan kobles op på coronapas og på smitteopsporingen, siger han.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er modsat skeptisk overfor, om en selvtest skal kunne bruges til at give et brugbart coronapas til ikke-vaccinerede.

- En ting er, at validiteten ligger på det samme som kviktest, men der er en udfordring med, om den så også bliver udført korrekt, siger han.

Konservatives sundhedsordfører stemmer i. På det punkt mener Per Larsen ikke, at selvtest kan erstatte de eksisterende testmetoder.

- For mig vil det være et supplement til de testcentre, der er, siger han.

Hans håb er, at hjemmetest vil kunne være med til at tage presset af testcentrene, hvor der flere steder i landet er lange køer til at blive testet.

- Jeg synes, det er hensigtsmæssigt, at man får mulighed for at bruge hjemmetest, så man undgår at belaste det store system i videre omfang, end det er nødvendigt, siger han.

Hos Statens Serum Institut er vurderingen, at hjemmetest kan være et godt værktøj til både at give mere tryghed og muligvis også til at bremse smittekæder. Det udtaler direktør Henrik Ullum i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- Vi må nu, i samarbejde mellem myndigheder, se på hvordan det kan blive et tilgængeligt tilbud for alle. Men kvaliteten af en hjemmetest, der jo er en antigen-test, vil nok ikke være høj nok til at kunne bruges i coronapasset, siger han.