Professor: Unge kan vælge influenzavaccinen for at vise samfundssind

Risikoen for at være ung og rask og få et voldsomt sygdomsforløb med corona er lille.

De fleste bivirkninger efter influenzavaccination er milde eller moderate. Alvorlige bivirkninger er ekstremt sjældne. (Arkivfoto) (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Der er ingen grund til, at unge, raske mennesker også bliver en del af den gruppe, der gratis kan blive vaccineret mod influenza.

Sådan lyder det fra Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor på Aarhus Universitet.

- Som ung og rask skal man ikke tage vaccinen, fordi man så får et mindre problematisk covidforløb. Det ville være at oversælge effekten. Så en vaccine skulle kun være af hensyn til de sårbare, lyder det fra Lars Østergaard.

Netop derfor kunne der alligevel være en idé i, at unge og raske bruger de omkring 200 kroner og selv betaler for en vaccine.

- Hvis man skal overveje at lade sig vaccinere som ung og uden for risiko, så skal det være for at vise en form for samfundssind overfor sårbare folk, der kan risikere at få begge infektioner.

Tilbuddet om gratis vaccine løber fra 1. oktober frem til 15. januar. Influenzasæsonen går i Danmark fra uge 40 til uge 20, og ifølge Statens Serum Institut optræder virusset hyppigst fra december til marts.

Som noget nyt kan personale i sundheds- og plejesektoren fra i år også få en gratis vaccine.

Børn og unge smittes

I den seneste tid har fokus været på festglade folk i 20'erne, som især har været med til at bære smitten frem.

Men en gennemgang af de seneste tal fra Statens Serum Institut viser blandt andet, at børn og unge i alderen 10-19 år er klart den største gruppe af de nysmittede i de 12 kommuner på den københavnske vestegn.

Lars Østergaard mener ikke, at der er brug for, at der tilbydes gratis vacciner til unge og raske. (Arkivfoto) (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Alligevel er behovet ikke for, at den yngre generation trækker op i ærmet og får et skud med sprøjten.

- En 18-årig rask mand er i meget, meget lav risiko for at få et kompliceret covidforløb, så det ville være at råbe ulven kommer én gang for meget, siger Lars Østergaard.

Hos Sundhedsstyrelsen, der udstikker anbefalingerne, mener man heller ikke, at behovet er der, fortæller overlæge Bolette Søborg.

- De er ikke en del af vores anbefalinger inden for programmet, for de er ikke i risiko for et alvorligt forløb.

- Det er selvfølgelig klart, at der kan være et behov for alligevel at blive vacineret, fordi man ønsker at undgå mere sygdom. I så fald er det noget, man skal klare i privat regi og selv betale for, siger hun.

Læger mærker øget interesse

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mærker man allerede en større interesse for vaccinen end normalt, fortæller næstformand Mireille Lacroix.

- Det er noget, vi mærker. Der er flere, der spørger til det. Det er jo gratis for alle over 65 år, men jeg fornemmer også, at der vil være en større interesse fra folk uden for den gruppe.

Spørgsmålet er så, om de praktiserende læger er gearede til at håndtere det ekstra tryk.

- Jeg tror, at vi har indrettet det godt nok. Vi er vant til, at rigtig mange skal vaccineres. Det er selve logistikken, vi skal have på plads.

Hun fortæller, at hun i sin egen praksis forsøger at holde vaccineringerne uden for.

- Vi kan jo ikke fylde venteværelser med folk, som vi plejer, siger hun.

Mireille Lacroix er selv praktiserende læge i Stenstrup på Fyn mellem Ringe og Svendborg.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service regner man at skulle prikke 25 procent flere danskere med vaccinenålen sammenlignet med en normal sæson, skriver Ritzau.

Man kan blive vaccineret hos sin egen læge og på mange apoteker.

Facebook
Twitter