Professorens råd til sommerhusture i påsken: Tag bilen og køb ind hjemmefra

Mange er i tvivl, om de skal tage i sommerhus lige nu, eller om det er bedre at blive hjemme.

Alt det, vi gør, handler om at holde afstand og minimere aktivitet, skriver Mette Frederiksen på Facebook. Hun skriver også, at sommerhusture ikke er forbudt. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Må vi tage i sommerhus, eller må vi ikke, i den her coronatid?

Det spørgsmål har mange sommerhusejere stillet sig selv og hinanden, siden statsminister Mette Frederiksen (S) mandag opfordrede os alle til at blive hjemme i påsken og stærkt begrænse rejseaktivitet - også rundt i Danmark.

Men man kan sagtens forsvare at tage i sommerhus her i landet, hvis man altså tænker sig om. Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

Han kalder det forsvarligt og faktisk også en fordel for nogle at tage i sommerhus.

- Hvis man sørger for at holde den distance, som man skal til naboerne, og sørger for at have en god hygiejne, så er der sådan set ikke noget i vejen med at være i sommerhus, fortæller Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

- I visse situationer kan det sådan set være bedre at være i sommerhus, hvis man for eksempel til dagligt bor i en etageejendom, hvor man er relativt tæt på naboerne.

Drop transport med det offentlige

Ifølge Allan Randrup Thomsen bør man dog ikke tage afsted, hvis man ikke har en bil til rådighed.

- Som jeg ser det, er der kun ét stort problem forbundet med at tage i sommerhus, og det er rejsen til og fra huset. Jeg synes faktisk, man bør droppe at tage afsted, hvis man skal med offentlig transport.

- Har man sin egen bil og er sammen med dem, som man bor sammen med til dagligt, så opstår der ikke problemer i forhold til coronasmitte, siger han.

Besøg af venner, børnebørn eller børn, man ikke bor med normalt, bør helt optimalt undgås og begrænses til så få som overhovedet muligt, siger Allan Randrup Thomsen.

- Selvfølgelig kan man godt holde sig to meter fra hinanden, når man spiser for eksempel. Men der vil nok opstå episoder, hvor der er svært at holde den afstand, man skal, hvis man har gæster på besøg.

Det vil også være smart, hvis man handler, før man besøger sommerhusområdet. Sådan lyder Allan Randrup Thomsens anbefaling:

- På den måde kan man undgå, at alle tilflytterne pludselig stormer det lokale supermarked og skaber en kritisk situation der.

Der kan ske flow af smitte

Statsministerens melding mandag fik kort tid efter Feriehusudlejernes Brancheforening til at sende et åbent brev til hende, hvor de efterspørger klarhed.

For dem, de repræsenterer - nemlig sommerhusejere og udlejere - er ifølge foreningen godt forvirrede.

Og lidt mere klarhed fik de måske også i går, da Mette Frederiksen skrev et opslag om sommerhusture på Facebook:

- Situationen stiller store krav til os alle. Derfor har vi ikke forbudt folk at køre i sommerhus. Men vi opfordrer kraftigt til, at man holder afstand og tager sine forholdsregler. Lige nu er smitten skævt fordelt i Danmark. Alt det, vi gør, handler om at holde afstand og minimere aktivitet.

Fra Mette Frederiksen lyder det også i opslaget, at man skal undgå at rejse for meget rundt i landet.

Men hvis man følger reglerne, så skulle det ikke have nogen negative konsekvenser at tage i sommerhus, vurderer Allan Randrup Thomsen.

- Der kan godt være et flow af smitte fra der, hvor man bor, til der, hvor man har sommerhus. Men hvis man overholder reglerne om social distance og begrænser indkøb fra lokale supermarkeder, så er der ikke den store risiko for, at det sker.

Udlejningsfirma: Tvivlen skaber store problemer

Selvom mange nok fristes til at tage på landet, fordi de alligevel arbejder hjemme, og børnene ikke skal møde op i skolen, så presser udbruddet af coronavirus og de tiltag, vi nu alle skal efterleve, i den grad også udlejningsbranchen.

Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening er det især grænselukningen, der gør ondt.

Langs vestkysten står mange sommerhuse tomme, fordi det store rykind af tyske turister ikke er en mulighed lige nu.

Nogle steder i landet står sommerhuse lige nu tomme, mens folk strømmer til andre steder. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Andre steder strømmer sommerhusejerne til. Det gælder blandt andet i Tisvilde i Nordsjælland, hvor lokale fortæller til DR, at området er fyldt med mennesker.

- Vi er bekymrede for, at der vil komme flere smittekæder heroppe, fordi vi pludselig er mange flere, der bor her lige nu, siger en af dem.

Til bekymrede lokale siger Allan Randrup Thomsen:

- Jeg ved godt, at nogle kommuner har sagt, at de helst ikke vil have de "coronabefængte" storbymennesker ud til dem, men hvis alle blot følger anvisningerne, så er der ikke som sådan noget problem i, at der lige nu er flere i nogle sommerhusområder end normalt.

Hvad må man lave?

Når man er i sommerhus, skal man også tænke sig ekstra godt om i forhold til, hvad man laver.

Men hvad kan man så overhovedet lave, hvis man er taget i sommerhus?

- Udover at være inde i huset og lave forskellige ting derinde, så må man jo også gerne være udendørs i solen. Man kan for eksempel gå lange ture i skoven, ved stranden eller andre steder. Man skal bare sørge for ikke at søge derhen, hvor alle andre også foretrækker at være og altid huske at holde god afstand, siger Allan Randrup Thomsen.

- Det er også helt i orden at tage en snak med naboen over hækken. Så længe man sørger for, at der er den afstand, der skal være.