Professorer begejstrede for nyt studie: 'For første gang kan vi behandle coronavirus'

Lægemiddel kan i visse tilfælde nedbringe coronadødelighed med 80 procent. 'Årets fund' kalder dansk professor det.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren (til venstre) har stået for den europæiske del af forsøget, som blandt andet 42 danske coronapatienter har været del af. (© Scanpix/DR)

- Det er en fantastisk nyhed. Indtil videre er det årets fund, medicinsk set, på alle områder.

Så klar er beskeden fra Thomas Benfield, der er professor i infektionsmedicin og overlæge på Hvidovre Hospital.

'Fundet' er det nye studie, der i nat blev udgivet i det anerkendte amerikanske tidsskrift New England Journal of Medicine. Her har forskere undersøgt effekten af at behandle coronapatienter med lægemidlet Remdesivir på 1.063 patienter på tværs af 22 lande.

- Langt hen ad vejen så det ud til at have moderat effekt. Men den helt store overraskelse er, at for den gruppe, der har værtet indlagt med brug for iltbehandling, der har det reduceret dødeligheden med 80 procent.

Remdesivir er udviklet og produceret af den amerikanske medicinalvirksomhed Gilead og blev oprindeligt udviklet til at behandle Hepatitis C. Siden har det også været anvendt mod ebola. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Thomas Benfield har kendt til resultatet, før det blev offentliggjort i nat, da han selv har været en del af studiet.

Det samme har Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet. Han har ledet hele den europæiske del af forsøget.

- For bare en måned siden var vi relativt magtesløse, siger han. Men med resultaterne af studiet er vi nu et helt andet sted i behandlingen af coronavirus.

- For første gang kan man behandle coronavirussygdomme - ikke bare Covid-19, men også andre - med præparater, der bremser virusformeringen, siger han.

Remdesivir bremser spredningen af virus

Remdesivir er blevet udviklet af det amerikanske medicinalfirma Gilead og blev oprindeligt udviklet til at behandle Hepatitis C. Det har senere været anvendt mod ebola også.

- Når virus prøver at formere sig, forhindrer præparatet det i at ske. Det betyder, at der bliver lavet færre viruspartikler per tidsenhed, end hvis man ikke gav præparatet. Når vi bremser virusformeringen i kroppen, og gør det relativt tidligt i forløbet, så har det en behandlingseffekt, der er relativt overbevisende, forklarer Jens Lundgren.

I videoen herunder forklarer Thomas Benfield, hvordan det sker, med Legoklodser. Videoen er fra starten af maj og derfor ikke på baggrund af det publicerede studie:

Men for at lægemidlet skal have den ønskede effekt, skal man give patienten det på det helt rette tidspunkt. Og det er, når patienten har problemer med lungerne og brug for iltbehandling.

- Vores forskning viser, at det mest effektive tidspunkt at behandle med præparatet, er hvis patienterne begynder at få lungebetændelse, men før de bliver sendt på intensivafdeling, siger Jens Lundgren.

Store perspektiver

- Det her er den nye standardbehandling, som vil blive tilbudt til alle, der er indlagt med Covid-19, og som har brug iltbehandling.

Så simple er udsigterne ifølge Thomas Benfield. Han er ikke et sekund i tvivl om, at det på nuværende tidspunkt skyldes lægemidlet - i bestemt ental.

- Studiet er af højeste kvalitet. Kvaliteten kan ikke blive bedre. Det her er den nye standard.

Og Remdesivir er ikke det eneste lægemiddel, studiet er interessant for, selvom det er det, det omhandler.

- For nu kan vi tænke på, hvilke andre præparater, vi kan bruge, som gør det samme som Remdesivir. Det har skabt en ny forskningsretning, som vi allerede har været i gang med i 14 dage, siden vi så resultaterne, siger Jens Lundgren.

Men hvornår lægemidlet rent faktisk bliver godkendt og anvendt på hospitalerne afhænger af myndighederne.

- Det er myndighedernes beslutning, og det bliver nok på baggrund af den endelige rapport, der kommer engang i juli. I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen. Så kan de lave uafhængige vurderinger. Parallelt vil jeg forvente, at man begynder at producere medicinen - dels af den virksomhed, der har udviklet Remdesivir, men nok også af andre, så behandlingen kan blive tilgængelig andre steder end i Europa, siger Jens Lundgren.