Professorer: Udendørs sport, foreningsliv og kultur var lukket ned, selvom det ikke har betydet det store for coronasmitte

Det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt at lukke udendørs idræt, foreningsliv og kultur en anden gang, siger to professorer.

Udendørs idræt, foreningsliv og kultur bidrager lidt til smitten med corona. De kunne sandsynligvis være forblevet åbent hele tiden uden, at der ville være kommet mange flere indlæggelser med corona. Sådan lyder vurderingen fra to professorer på baggrund af ny ekspertrapport. (Arkivfoto) (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

I mange måneder var alt fra udendørs fodbold til cykelklubber, spejdere og zoologiske haver lukket på grund af corona, men det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt en anden gang.

For det ville sandsynligvis have betydet lidt for smitten, hvis udendørs idræt, fritidsliv og kulturinstitutioner var forblevet åbne med bestemte forholdsregler, vurderer to professorer.

Baggrunden for deres vurdering er en ekspertrapport fra Statens Seruminstitut.

Rapporten viser en prognose over indlagte med corona den 15. april 2021, hvis forskellige ting genåbner.

Og her viser tallene, at det stort set ikke gør nogen forskel i forhold til ekstra smitte og ekstra indlæggelser at åbne udendørs idræt, fritidsliv og kulturinstitutioner med visse forholdsregler.

- Hvis man havde undladt at lukke ned, ville det have haft meget lidt betydning for spredningen af smitten. Vi bliver hele tiden klogere, siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra SDU.

Han forklarer, at det er meget vanskeligt at beregne effekten ved nedlukning af for eksempel udendørs idrætsliv. Først for nylig viste ekspertrapporten, hvad udendørs idræt, foreningsliv og kulturinstitutioner betyder for smitte med covid.

Virolog: Ikke sikkert at udendørs idrætsliv skal lukke igen

Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog på Københavns Universitet, er enig i, at udendørs idræt og foreningsliv ikke giver megen ekstra corona-smitte.

- Det er klart, at det ikke bidrager stort til smittespredningen. Man kan absolut debattere, om det ville være en god idé at lukke det ned fremover, siger han.

Alligevel var det på sin plads at lukke ned tidligere, mener professoren. Før jul steg indlæggelserne i Danmark, og den engelske mutation pressede hospitalerne i England.

- Når man står i nedlukning, er man ude på at lukke alt ned. Der har man ikke råd til at skelne mellem store og små bidrag til smitte, når det er alvor, mener Allan Randrup Thomsen.

Hvis udendørs idræt og foreningsliv dengang stadig var åbent, kunne det også gøre, at danskerne passede mindre på i forhold til at sprede smitte, mener han.

- En åbning af disse ting kunne indikere, at man kunne slappe mere af, og så kunne adfærden ændre sig, siger professoren.

  • Mange udendørs fritidsaktiviter har været lukket ned. Det gælder blandt andet spejder og FDF. Fotoet er fra Senior Væbnerne fra FDF F6-Flintholm . (Foto: © Claus bech, Scanpix)
  • Cykeklklubber og mange andre har også måtte undvære større fællestræninger under nedlukningen. Det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt at lukke udendørs sportsliv fremadrettet, vurderer to professorer. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)
1 / 2

Nedlukningen er gået ud over danskernes helbred

Under nedlukningen har tusindvis af danskere ikke kunne mødes til træning udendørs i sportsgrene som for eksempel fodbold, cykling, løb, sejlads og crossfit. Ligeledes har spejdere, vandrelav og mange, mange andre ikke kunne mødes.

DGI har oplevet mange frustrerede medlemmer og frivillige.

- Jeg ærgrer mig over, hvis vi har lukket noget ned, som ikke var nødvendigt. Det har haft kæmpe konsekvenser. Nedlukningen har haft stor betydning for den fysiske og mentale sundhed, siger landsformand, Charlotte Bach Thomassen.

Selvom det er ærgerligt at lukke ned, er landsformanden glad for, at vi er blevet klogere på smitte udendørs og håber, at den viden vil blive brugt fremover.

DBU mener, at den nye undersøgelse viser, at det er muligt at lukke mere op for fodbolden.

For øjeblikket må maksimalt 25 samles til udendørs idræt, og derfor kan man ikke spille 11-mands fodboldkampe, når der også skal være trænere, dommere og udskiftere.

- Vi står i den mærkelige situation, at vi stort set ikke kan afholde kampe i normalt format. Udendørs aktiviteter bidrager meget lidt til smitten. Det her taler for at åbne mere op udenfor, mener adm. direktør i DBU Jakob Jensen.

Han så også gerne, at der blevet åbnet for tilskuere og superligafodbold.

Eksperterne har dog ikke regnet på, hvad store udendørs begivenheder betyder for smitten.

Folketinget er også opmærksomme på den mindre smitte udendørs.

I sidste uge blev regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten enige om en mindre genåbning af samfundet.

Den betyder, at siden i mandags har 25 personer måtte mødes til udendørs idræt og foreningsaktiviteter.

Udendørs kulturinstitutioner som zoologiske haver og Tivoli er også åbnet for besøgende med en negativ corona-test.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff siger, at det er ny viden, hvor lidt corona smitter ved udendørs aktiviteter.

- Vi er alle sammen blevet klogere. Det er svært, når man står midt i det at vide, hvad der er stor og lille risiko ved. Når man skal lukke ned for aktiviteterne i samfundet, bliver man nødt til at lukke ned over en bred kam, siger han.

Rasmus Horn Langhoff mener, at man lærer gennem epidemien. Flere ting kunne være gjort anderledes, hvis man vidste, hvad man gør i dag.

- Det lægger ikke lige for en anden gang at lukke ned for de udendørs aktiviteter, netop fordi smitterisikoen er lav, siger han.

Statens Seruminstitut skriver, at effekten ved en nedlukning ikke nødvendigvis kan sidestilles én til én med effekten ved en genåbning. Begge dele afhænger af, hvordan befolkningens adfærd ændres, når der lukkes ned eller op.

Opdateret 08.40 med kommentar fra DBU og klokken 13.50 med kommentar fra Rasmus Horn Langhoff.