Prostituerede bankes og voldtages af kunder

Selv om det ikke er en del af ydelsen, oplever mange prostituerede at blive både slået, voldtaget og ydmyget.

Mange prostituerede oplever ikke at blive taget seriøst, når de anmelder vold. (Foto: Gisela Sotomayor © EyeEm)

Voldtægt og vold er ikke noget, man kan købe sig til hos en prostitueret. Men flere kvinder, som sælger sex, oplever at blive mishandlet både fysisk og psykisk af deres kunder.

To tidligere prostituerede står i P1 dokumentar frem og fortæller om, hvordan deres arbejdsliv som prostitueret førte til både bank og psykisk vold.

En af dem er Pia Christensen, der i en årrække solgte seksuelle ydelser fra hjemmet i Aalborg.

Hun fortæller:

- Der er en oplevelse, jeg aldrig glemmer. En kunde overfalder mig pludselig og flår mit tøj af. Han sparker, slår og voldtager mig. Jeg ryger ind i en væg og slår hovedet. Når jeg drømmer om det eller får flashback, så kan jeg mærke slagene. Den der hjælpeløshed. Jeg kan ikke komme væk.

Troede det hørte med til jobbet

Bente Kongerslev deler samme oplevelse. Hun var i en årrække prostitueret og havde sin base på Halmtorvet i København.

- Mange af mine kunder følte, at de havde ret til mere end det, de havde betalt for. Hvis de ville have mere, så holdt de mig bare fast og tvang mig, fortæller Bente Kongerslev.

Hun fortæller, at hun ikke har tal på, hvor mange gange, hun er blevet voldtaget.

- Et nej gjaldt ikke, hvis kunderne ville have en ydelse, vi ikke havde aftalt, eller de ville fortsætte og for eksempel ville gøre noget flere gange, end de betalte for.

Alligevel har Bente Kongerslev aldrig anmeldt nogle af mændene for vold eller voldtægt. For som hun siger:

- Jeg troede vel nærmest, at det bare var noget, der hørte med til det hele.

Vold anmeldes sjældent

Opfattelsen af, at volden er et vilkår, synes at være udbredt blandt prostituerede.

På værestederne ”Reden,” hvor prostituerede dagligt kan komme ind og få mad, socialt samvær og rådgivning, oplever de ofte, at brugerne fortæller om voldelige kunder.

- Sidste år havde vi 279 kvinder inde. 58 af dem rapporterede om voldsepisoder i jobbet og 20 om voldtægt, fortæller leder Kira West fra Reden København og fortsætter:

- Men kun syv af dem har lavet en anmeldelse til politiet. Og det ser vi tit. Det er sjældent nogen af vores brugere har lyst og mod på at gå til politiet.

Kira West forklarer, at de prostituerede er bange for følgerne, hvis de anmelder deres kunder, og at de blandt andet ikke oplever at blive taget seriøst, når de henvender sig på Politigården.

Gadeprostitution opfattes ofte som særlig risikofyldt. En omfattende SFI-rapport ’Prostitution i Danmark’ fra 2011 viser, at 41 procent af de sexarbejdere, der trak på gaden, oplevede fysisk vold fra en eller flere kunder indenfor et år.

Men volden eksisterer også i andre typer af prostitution. Pia Christensen oplevede, at mange kunder var både psykisk og fysisk voldelige.

- Jeg er nok blevet voldtaget 12-15 gange. Nogle gange sådan at jeg havde blå mærker over hele kroppen bagefter. Måske er det flere gange, for jeg har fortrængt en del oplevelser. Men jeg blev ofte fysisk tvunget til noget. For eksempel når kunder ikke var blevet færdig indenfor det aftalte kvarter, så holdt de mig bare fast, så de kunne fortsætte, fortæller Pia Christensen. Hun har heller aldrig anmeldt nogen kunder for noget.

Luder som skældsord

Både Bente Kongerslev og Pia Christensen mødte også en del psykisk vold.

- Det var meget med, at de sagde jeg var fed og ulækker. Men også, at jeg var dårlig til det, jeg lavede, og at jeg bare var en billig luder, der solgte min krop, fortæller Pia Christensen.

Bente Kongerslev genkender billedet:

- Jeg måtte høre på fra kunder, at nu skulle de hjem og vaskes, for nu var de blevet beskidte af at være sammen med en luder. Jeg blev kaldt luder som rent skældsord, og jeg fik tit at vide, at min krop jo ikke var særlig pæn. Men aldrig før – altid bagefter, fortæller Bente Kongerslev. Hun mener at behovet for at være grov og grænseoverskridende var en del af det, kunderne ville have opfyldt ved at købe hendes tid:

- Set i bakspejlet må de jo have haft det behov. Hvorfor skulle de ellers ydmyge mig, holde mig fast eller voldtage mig?

Skal prostitution kriminaliseres?

Hanne Helth, der har været socialarbejder gennem 25 år, mener, at voldsproblemerne i prostitutionsmiljøet kun kan løses ved at kriminalisere handlingen at købe sex.

- Jeg har aldrig mødt en sexarbejder, der ikke har oplevet vold i jobbet, siger hun og forklarer, at der sker en dehumanisering, når man går ind og køber sex af en kvinde. Derfor tillader kunderne sig selv at gå over stregen.

- Og det kan tages som et udtryk for, at nogle mænd tænder på at fornedre og anvende magt mod en anden, siger hun.

Kriminalisering af kunderne er dog ikke en løsning alle går ind for. Forsker Jeanett Bjønnes fra Aarhus Universitet har beskæftiget sig med emnet i flere år og er ikke tilhænger af den løsning.

- Jeg mener, at volden hænger sammen med den sociale situation, de prostituerede befinder sig i. Ofte har de et rusmiddelsmisbrug, de er hjemløse og har måske også psykiske problemer. I sådan en situation er vold oftere en del af hverdagen. Det er altså ikke volden fra kunderne, der fylder mest hos de piger, jeg har talt med, siger Jeanett Bjønnes.

De skal tro på, at nogen vil hjælpe

Hun mener, at det er vigtigt, at kvinderne begynder at tro på, at det sociale system kan hjælpe dem.

- De kvinder, jeg har kendt, har en fælles fortælling om mistillid til det sociale system. De melder ikke vold til politiet, fordi de har en lang erfaring med ikke at føle, at de bliver taget alvorligt. ”Ingen vil lytte til en luder som mig,” siger de.

Leder af Reden i København Kira West fortæller til P1 Dokumentar, at der heldigvis er sket en forbedring.

- Vi har set tegn på det her i København. Vi har fået et lokalpoliti, som har kendskab til de udsattes miljø. De er blevet bedre til at lytte og anerkende de problematikker, som knytter sig til deres livsvilkår.

Facebook
Twitter