Prostituerede dropper kondomer på grund af dårlig økonomi

Nogle prostituerede dropper kondomer for at tjene flere penge. For kunderne er få, og konkurrencen er stor, lyder det fra bordelmutter og eksperter.

Flere prostituerede tilbyder sex uden kondom på grund af den hårde konkurrence.

Gennem de seneste år er antallet af kunder i prostitutionsbranchen faldet. Priserne er derfor - især på gaden - blevet sat ned, og der er længere mellem de store pengesedler.

- Tidligere tjente pigerne styrtende, og på en god dag gik de hjem med 12.000 kroner. Nu har det været en god dag, hvis de går hjem med 2000 kroner, siger Sille, der er bordelmutter på et bordel i Rødovre sydvest for København.

Hun mener, at det var, da finanskrisen satte ind, at pengene blev små.

Fakta om købesex

Der er omkring 3200 prostituerede i Danmark.

Det anslås, at cirka halvdelen af de prostituerede i Danmark er migranter.

Det er ikke ulovligt at prostituere sig i Danmark, hvis man er fyldt 18 år.

Det er ulovligt at tjene penge på andres prostitution. Det kan give op til fire års fængsel.

Cirka hver sjette mand i Danmark mellem 18 og 65 år har erfaring med købesex.

Den gennemsnitlige alder for første sex-køb er 24,7 år.

Kilder: SFI, Straffeoven, Rambøll

- Vi kan godt mærke, at mændene passer bedre på deres penge nu, siger hun.

Går på kompromis med sikkerheden

Den manglende omsætning i branchen har ikke kun betydning for prisen - men også for de ydelser, prostituerede tilbyder kunderne. Flere er begyndt at tilbyde sex uden kondom, fordi det avler flere kunder, siger bordelmutteren.

- Flere går på kompromis med sig selv, og der er flere, der tilbyder uden gummi. For uden gummi får de mange flere kunder, fortæller Sille.

Hos hende er det fyringsgrundlag, siger hun. Men hun har endnu ikke måttet fyre nogen på grund af det:

- Det er jo svært at opdage, for jeg er jo ikke med inde bag de lukkede døre.

En forudsigelig konsekvens

Økonom Ludvig Wier forklarer, at det er en forudsigelig konsekvens af dårlige tider i branchen, der får pigerne til at droppe kondomet.

- Økonomisk set er der en grænse for, hvor meget man kan sænke prisen, så på et tidspunkt vil man hæve betalingsvilligheden - og en måde at gøre det på i købesex-branchen er desværre at have ubeskyttet sex, siger han.

På Roskilde Universitetscenter forsker Christian Groes i prostitution og udviklingen inden for branchen. Han kan nikke genkendende til, at der har været en periode med nedadgående indkomst i branchen. Men han mener ikke udelukkende, at det altid har noget med økonomi at gøre.

- I perioder med få kunder gør det noget ved prisen, og her er der nogle prostituerede, der føler sig pressede til at levere andre ydelser eller gøre det billigere, siger han og fortsætter:

Kongeriget Købesex

Med tre programmer sætter DR fra 12. maj prostitution til debat.

Det første program "To blowjobs, tak!" guider seerne gennem det tabubelagte sexmarked og undersøger blandt andet, hvor meget sex man kan få for 1.000 kroner.

De to andre programmer i serien sendes samtidig torsdag den 15. maj og har to vidt forskellige indgangsvinkler. Det ene program ser på de positive konsekvenser ved prostitution, mens det andet ser på de negative.

- Men økonomien er kun et delelement. Det kommer også an på stemningen omkring branchen. Hvis der har kørt en negativt ladet debat i medierne, vil der også være færre kunder forklarer han og siger, at prostitution altid har været en branche, der er gået op og ned indtægtsmæssigt.

Billigere ydelser er mere populære

På bordellet i Rødovre er Sille ikke i tvivl om, at den mindre omsætning skyldes dårlig økonomi hos kunderne.

- Før var der flere, der købte en time for 2000. Nu nøjes mange med 10-15 minutter eller en halv time, siger hun.

DR sætter i denne uge fokus på købesex.

- Det er jo ikke i orden, for de sætter jo deres liv og helbred på spil, siger Sille.

Cille er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med Cilles identitet.

DR sætter i denne uge fokus på købesex. Mandag aften bliver det første program sendt, hvor værten Christian Schou undersøger, hvor langt man kommer med 1.000 kroner. Se med mandag aften på DR2 klokken 22.00.