Prostituerede skal have mere hjælp

Udenlandske kvinder, der handles som prostituerede, får hjælp af organisationen Aktive Kvinder og private virksomheder, der vil åbne såkaldte 'safe houses' til kvinderne.

Privat hjælp i form af 'safe houses' skal hjælpe udenlandske prostituerede til et bedre liv i Danmark. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)

Hjælpen til udenlandske prostituerede i Danmark er utilstrækkelig og uanstændig.

Det mener kvindeorganisationen Aktive Kvinder, som derfor vil åbne et privat alternativ til den statslige hjælp. Såkaldte 'safe houses' skal beskytte handlede prostituerede og give dem hjælp til et nyt liv.

- Vi mener ikke, at der i øjeblikket er et tilbud i det danske system, som hjælper dem tilstrækkeligt. Det tilbud vil vi gerne give dem, siger Lone Chodavarapu, formand i Aktive Kvinder til Radioavisen.

Prostituerede har brug for særlig hjælp

Aktive Kvinder mener ikke, at der gøres nok for de udenlandske kvinder der handles til prostitution i Danmark.

Kvinderne befinder sig i en særlig situation, hvor de både skal have lægelig, psykologisk og social hjælp. Og det får de ikke i dagens statslige tilbud, siger Lone Chodavarapu.

- Jeg ved ikke om vores tilbud er bedre end det statslige, men det er i al fald et supplement, som der også er brug for. Og vi fokuserer på handlede kvinder, der opholder sig i Danmark under nogle helt specielle vilkår.

Statslig værested støtter tiltag

På det statslige værested Reden på Vesterbro i København glæder de sig over det private tiltag.

- De tilbud vi kan give, de begrænses jo af loven. Derfor håber, og tror jeg, at det her initiativ med 'safe houses' kan blive en politisk løftestang, siger Redens forstander, Dorit Otzen.

Hun så gerne, at det blev muligt at tilbyde de udenlanske prostituerede nogle flere muligheder for at få et nyt og bedre liv - deriblandt også længere og permanente opholdstilladelser i Danmark.

- Vi har meget svært ved at hjælpe disse kvinder, når de kun må være 100 dage i landet efter at have henvendt sig eller være blevet arresteret, siger Dorit Otzen.

Politisk ørenlyd

Initiativet møder allerede positiv politisk ørenlyd - bl.a. fra de Radikales ligestillingsordfører Lone Dybkjær:

- Vi kan simpelthen ikke gøre nok for denne gruppe af kvinder, som lever en meget krank tilværelse, siger hun til Radioavisen.

- Vi bør i højere grad give kvinderne ophold i landet, specielt i de mange tilfælde, hvor vi ikke ved hvilke forhold de kommer tilbage til og hvor de risikerer at blive handlet igen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532d0668a11f9d0b28f3000fhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532d0668a11f9d0b28f30012

Facebook
Twitter