Protein i blodprøve kan afsløre kræftrisiko

Folk med høj forekomst af et bestemt protein i blodet har 30 procent større risiko for at udvikle en kræftsygdom, viser ny dansk forskning.

En blodprøve kan være med til at afsløre, om en patient vil udvikle kræft. Det viser en dansk forskningsprojekt.

En blodprøve kan være med til at afsløre om man har kræft, viser et dansk forskningsprojekt, der offentliggøres i et førende amerikansk kræfttidsskrift torsdag.

- Vi har gennemgået 1.624 konkrete kræftpatienter og er så at sige gået baglæns og har undersøgt, om der var særlige kendetegn i deres blodprøver, som blev taget 16 år tidligere. Og der var gevinst, siger læge og ph.d.-studerende Kristine H. Allin fra Herlev Hospital.

Sladrer om kræft

Det var forekomsten af Creaktivt protein - CRP - der viste sig at fungere som sladrehank om lurende kræft, skriver flere morgenaviser.

- Vi fandt faktisk inden for alle kræftformer, at der er 30 procent forøget risiko, hvis man har et højt niveau af CRP i blodet, siger Kristine H. Allin, der har afdelingslæge Stig Bojesen og professor ved Københavns Universitet Børge Nordestgaard som medforskere og -forfattere.

Østerbroundersøgelsen er basis

Grundmaterialet stammer fra den såkaldte Østerbroundersøgelse, hvor over 10.000 mennesker blev undersøgt fra top til bund - først mellem 1991 og 1994 og igen mellem 2001 og 2003.

- Det er et unikt materiale, fordi vi kan koble resultaterne med de sygdomme, som folk senere udvikler.

CRP forekomsten spiller også ind, når det gælder risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme, siger hun Kristine H. Allin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk