Provinsborgmestre er trætte af skudhuller og håndgranater

I Herning og Næstved ser man frem til nye bud på lovgivning, der kan dæmme op for rocker- og bandekonflikter.

- At de vælger at flytte ud af byen, det synes jeg er rigtig gjort, men jeg ville da hellere have, at de flyttede uden for kommunegrænsen, siger Hernings borgmester, Lars Krarup (V), om de lokale rockergrupperinger i byen.

Et voldsomt brag rystede i midten af december den midtjyske by Herning.

En håndgranat, der var tiltænkt medlemmerne af et rockerklubhus i byen, kunne lige så godt have ramt forbipasserende familier med børn, fortæller Hernings borgmester Lars Krarup (V).

- Jeg ved, at der, et kvarter før håndgranaten blev kastet, var en mor, der gik forbi med en barnevogn. Det er et lykketræf, at der ikke er nogen, der kom til skade, siger han.

Borgmestre vil have nye værktøjer

Episoden er blot én blandt flere sidste år, hvor konflikten mellem rockere og bander var med til at ryste byer rundt om i landet. For i de senere år er en række nye rockergrupperinger rykket ind herhjemme, og det giver nye konflikter.

I dag kan myndighederne kun midlertidigt give rockere og bander forbud mod at være på bestemte adresser og i bestemte områder, hvis der er en verserende konflikt. Men et udvalg under Justitsministeriet er blevet bedt om at se på, om loven kan strammes. Det er det såkaldte 'rockerborgudvalg', der netop nu er på vej med mulige løsningsforslag.

Og nye værktøjer er tiltrængte, lyder det fra Hernings borgmester, Lars Krarup.

- Når det er noget, der helt åbenlyst har et ulovligt ærinde, så har vi brug for flere værktøjer og lovgivningsmæssig hjælp for at kunne komme sådan noget til livs, siger han.

Borgmesterkollegaen i Næstved, Carsten Rasmussen (S), er enig.

- Såfremt der ligger en forening, der udgør en farerisiko for omgivelserne, så skal man simpelthen kunne sætte dem ud med hjælp fra politiet, siger Carsten Rasmussen.

Håndgranaten i Herning

Et af de steder, hvor de for ganske nylig har mærket til de nye gruppers indtog, er i den midtjyske by Herning.

Indtil i går havde gruppen Black Army et klubhus i midten af byen. Men efter håndgranaten i december blev kastet mod klubhuset, lukkede politiet gruppens tilholdsted midlertidigt ned.

Oprydningen efter håndgranat-sprængningen mod Black Armys klubhus i Herning i december. (Foto: Connie Pedersen © dr)

I går valgte gruppen så selv at flytte adresse til en gård uden for byen, fortæller borgmester Lars Krarup.

- At de vælger at flytte ud af byen, det synes jeg er rigtigt gjort, men jeg ville da hellere have, at de flyttede uden for kommunegrænsen, siger han.

Et lykketræf ingen døde

Ifølge Lars Krarup var det særdeles heldigt, at ingen kom til skade ved angrebet mod klubhuset i december.

- Det er et lykketræf, at der ikke var nogen, der blev slået ihjel af den håndgranat. En halv time efter, at den blev kastet, var der en stor julekoncert i Herning Kongrescenter, hvor der ville have været hundredvis af børnefamilier på den parkeringsplads, hvor den blev kastet, siger han.

Men selvom gruppen nu er flyttet ud af selve bymidten, vil medlemmerne fortsat være at finde i byens natteliv, mener Hernings borgmester.

Han efterlyser derfor hjælp i form af bedre lovgivning, der permanent kan få rockere og bander ud af byen.

- Det er min forventning, at de mange gode hensigts- og sympatierklæringer, der kommer fra politikerne på Christiansborg, også udmønter sig i konkret handling hen over foråret, siger han.

Flere skudepisoder i Næstved

Også i Næstved på Sydsjælland har man mærket konflikten. For byens borgere har 2016 været et særdeles utrygt år med flere skudepisoder, fortæller borgmester Carsten Rasmussen.

- For lige nøjagtig et år siden i januar 2016 begyndte Black Army fra Odense at blande sig i narkosalget i Næstved. Det fandt Bandidos sig ikke i, så de begyndte at presse Black Army. Det endte med et skyderi mellem de to, siger han.

Politiet har flere gange sidste år været kaldt ud til skudepisoder i Næstved. (© DR Nyheder)

Savner ny lovgivning

Efter episoden lukkede politiet midlertidigt klubhusene i byen, og der var ro på i en periode. Men i sommer brød en ny konflikt ud i byen, da gruppen Satudarah forsøgte at komme ind på narkomarkedet, fortæller han.

Det udviklede sig til flere skyderier som blandt andet skete på almindelige villaveje, hvor der blev skudt ind gennem vinduer på parcelhuse.

- Min største frygt er selvfølgelig, at det på et tidspunkt går ud over nogle uskyldige mennesker, siger han.

Næstveds borgmester ser derfor frem til fremlæggelsen af rockerborgudvalgets rapport.

- Som det er i dag, kan man kun give forbud i 14 dage, en måned eller to måneder. Så stopper det også, og de holder sig væk i perioden. Men de kan komme tilbage og skabe utryghed igen, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter