Psykiater trodser påbud fra Sundhedsstyrelsen

På trods af løftede pegefingre fra Sundhedsstyrelsen, så trodser en omstridt psykiater fortsat anbefalingerne for medicin.

Psykiater Arne Mejlhede har gentagne gange fået kritik af Sundhedsvæsenets klagenævn for at give patienter stærk antipsykotisk medicin, som de slet ikke bør få.

Derfor gav Sundhedsstyrelsen ham sidste år et påbud om at stramme op og følge vejledningerne for medicinen. Men DR Nyheder kan nu dokumentere, at psykiateren ser stort på det påbud.

Giver anti-psykotisk medicin stik mod retningslinjerne

I februar i år bliver Karsten henvist til psykiater Arne Mejlhede. Psykiateren vurderer, at Karsten har en depression og giver ham medicin mod det.

Da Karsten et par måneder efter får problemer med at sove, ordinerer psykiateren oveni den stærke anti-psykotiske medicin Zyprexa.

- Han siger, at Sundhedsstyrelsen mener ikke, jeg skal have det, men han ved det virker, fortæller Karsten, der ønsker at optræde anonymt.

DR Nyheder er kommet i besiddelse af hans journal og kan derfor dokumentere, at Arne Mejlhede har udskrevet den stærke medicin til ham, selvom Karsten ikke har nogen tegn på en psykose. Hvis man er psykotisk kan man blandt andet lide af vrangforestillinger og høre stemmer.

Det er direkte i strid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger at udskrive den anti-psykotiske medicin Zyprexa til mennesker, der alene har en depression.

- Jeg synes, det er forkasteligt, at man som læge, som folk burde have tillid til, vælger at overhøre retningslinjerne, siger Karsten.

Kritiseres af psykiater-kolleger

Psykiater Asker Stig Nielsen har vurderet Karstens sag og mener klart, at han har fået en forkert behandling af den omstridte psykiater.

- Der er ikke noget som helst, der tyder på, at han er psykotisk, og jeg mener ikke, han burde have været behandlet med antipsykotisk medicin, siger Asker Stig Nielsen.

Anti-psykotisk medicin skal kun gives, hvis det er allerhøjest nødvendigt, for den kan have meget alvorlige bivirkninger, siger Asker Stig Nielsen.

- Patienter kan tage voldsomt på af medicinen, de har risiko for at udvikle diabetes, og så kan det give hjerterytmeforstyrrelser, som potentielt kan være dødelige, siger Asker Stig Nielsen.

Sundhedsstyrelsen indsamler bevismateriale

Det er dybt alvorligt, hvis psykiateren ikke overholder påbuddet, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Derfor er styrelsen nu ved at indsamle patientjournaler og andet bevismateriale.

- Det er vigtigt, at vi til brug for en retssag har et omfattende materiale, der kan vise, at påbuddet ikke er overholdt, siger tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra psykiater Arne Mejlhede på den nye kritik.

Hvis du har erfaringer med psykiateren så skriv til psykiatri@dr.dk.

Facebook
Twitter