Psykiatersagen: To fejlbehandlede børn har ikke fået vigtigt brev fra Region Midtjylland

Region frygter, at flere patienter hos hjerneskadet psykiater ikke optræder i systemet.

Kirstines to døtre var 6 og 11 år, da de fejlagtigt blev diagnostiseret med ADHD af den hjerneskadede psykiater. (Foto: © Privat, Privat)

Da "Kirstine" blev klar over, at det var en hjerneskadet psykiater, der i over tre år var kommet i hendes hjem og havde fejldiagnosticeret hende og hendes to døtre med ADHD, blev hun overrasket.

Men endnu mere overrasket er hun blevet over, at hun og børnene tilsyneladende ikke er registreret som psykiaterens patienter hos Region Midtjylland.

I hvert fald har de ikke modtaget det brev, som regionen sendte ud i fredags til de 1.379 borgere, der ifølge regionens omtælling var patienter hos psykiateren i perioden 2007 til 2013.

- Det er forfærdeligt, at vi ligger og svæver i et ingenmandsland, at vi ikke er registreret nogen steder, og jeg tror ikke, at vi er de eneste, der ikke har modtaget noget som helst, siger "Kirstine", der ønsker at være anonym, men hvis identitet DR Nyheder er bekendt med.

Ikke i systemet

I brevet bliver de tidligere patienter blandt andet oplyst om, at de kan tage kontakt til deres praktiserende læge, hvis de er utrygge. Og de får at vide, at de kan få en ny lægelig vurdering inden for en måned.

Brevet blev sendt ud efter en proces på godt tre uger, hvor Sundhedsstyrelsen sammen med Region Midtjylland har foretaget en nøje journalgennemgang for at afdække alle patienter.

Men af en eller anden grund figurerer Kirstine og hendes to børn altså ikke i systemet og har derfor ikke fået den henvendelse fra regionen, som de skulle.

Døtre blev fejlbehandlet

Den hjerneskadede psykiater havde en delepraksis med en anden psykiater, som DR Nyheder har været i kontakt med.

Han bekræfter overfor DR Nyheder, at Kirstine var den hjerneskadede psykiaters patient, og at han behandlede hende fra 2008-2011. Det kan han se i sit system.

DR Nyheder er desuden i besiddelse af Kirstines sundhedsdata og har også en udskrift fra hendes praktiserende læge og breve fra den hjerneskadede psykiater til kommunen på vegne af hende og hendes to døtre.

Der er altså dokumentation for, at hun og børnene har været patienter hos psykiateren. Og af dokumentationen fremgår det, at det er den hjerneskadede psykiater, der har fejldiagnosticeret Kirstines to døtre, da de var henholdsvis 6 og 11 år med ADHD.

Mindst seks er overset

Hos Region Midtjylland siger konstitueret regionsdirektør, Christian Boel, at hvis der i den omhyggelige gennemgang af journalerne er nogen, der er smuttet igennem, skal det undersøges:

- Har der været nogle fejlkilder i den måde, journalføringen har været lavet på, skal vi have fundet ud af, hvordan vi så kan komme i kontakt med de her patienter.

Han fortæller videre, at yderligere tre tidligere patienter, som ikke optræder som patienter i systemet, har kontaktet regionen. Så alt i alt lader det til, at mindst seks patienter er blevet overset.

- Min frygt kan være, at der ikke er et fuldstændigt journalmateriale. Det skal vi have undersøgt, og vi skal helst have afkræftet den mistanke, siger Christian Boel.

Alle patienter skal findes

Generalsekretær i landsforeningen Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, mener, at Region Midtjylland skal tage alle midler i brug for at sikre, at alle psykiaterens tidligere patienter får besked - om de så skal opsøges privat.

- Det er simpelthen nødvendigt, da vi har med patienter at gøre, som kan have været udsat for fejlbehandling, og vi har set meget grelle eksempler på konsekvenser for patienter og pårørende, siger han.

Thorstein Theilgaard er også bekymret over, om systemet er i stand til at finde frem til alle patienter.

- Det er en skræmmende tanke, hvis regionen har svært ved at finde frem til den hjerneskadedes patienter, og hvis årsagen er, at patienterne ikke er journalført af psykiateren.

Patienter kan være uvidende

Selvom sagen om den hjerneskadede psykiater har været i medierne, mener Kirstine ikke, at det er alle som hende, der ved besked om, at de har været i hænderne på den hjerneskadede psykiater.

- Hans navn har jo ikke været offentliggjort, og hvis man i en periode af sit liv ikke har så meget styr på tingene eller ikke følger med i nyhederne, kan der sagtens være flere, der har overset det, siger hun.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk